Tsjechië verslaat Griekenland en pakt belangrijke eerste punten EK

De Tsjechische middenvelder Vaclav Pilar juicht als hij zijn land op een 0-2 voorsprong heeft gezet tegen Griekenland. Foto AFP / Francisco Leong

Tsjechië heeft vanavond bij het begin van de tweede speelronde in groep A zijn eerste overwinning geboekt van dit EK. In het Poolse Wroclaw werd Griekenland met 1-2 verslagen. De Tsjechen begonnen flitsend, maar gaven de Grieken de kans terug te komen in de wedstrijd.

De Tsjechen, ongetwijfeld getergd door de pijnlijke 4-1 nederlaag van afgelopen vrijdagavond tegen Rusland, kenden een droomstart in het Poolse Wroclaw: na amper twee minuten rondde middenvelder Petr Jiráček een vlijmscherpe pass door het hart van de Griekse defensie koelbloedig af (0-1).

Een paar minuten na de openingsgoal verdubbelde Tsjechië zijn voorsprong al: na een mooie loopactie van Theodor Gebre Selassie tot bij de achterlijn werkte vleugelspeler Vaclav Pilar de bal al vallend in het doel (0-2). Griekenland kreeg al snel een derde tegenvaller te verwerken: keeper Kostas Chalkias moest met een spierblessure het veld verlaten en werd vervangen door reservegoalie Michalis Sifakis.

In de rest van de eerste helft bleef Tsjechië de betere ploeg en werd het nog een paar keer gevaarlijk. In het laatste kwartier voor rust herpakte Griekenland zich echter een beetje. Het team van bondscoach Fernando Santos zag nog een doelpunt terecht afgekeurd worden vanwege buitenspel.

Zeldzame fout Cech vlak na rust

De tweede helft begon voor Tsjechië dramatisch, want in de 53e minuut maakte doelman Petr Cech een zeldzame blunder. Cech duwde een onschuldige bal in de voeten van de Griekse spits Theofanis Gekas, die voor open doel niet meer kon missen (1-2). Na het Griekse doelpunt werd de wedstrijd rommelig en maakte beide ploegen veel fouten. Griekenland ging daarna nog wel op zoek naar de gelijkmaker, maar de vele hoge ballen leverden amper kansen, laat staan doelpunten op.

Door de overwinning heeft Tsjechië nu drie punten na twee wedstrijden en daarmee houdt de ploeg van bondscoach Michal Bilek uitzicht op het bereiken van de kwartfinales. Griekenland heeft slechts één punt uit twee duels en heeft een klein wonder nodig om door te gaan naar de laatste acht. Later vanavond treffen spelen Rusland en Polen elkaar in groep A. Komende zaterdag staat de derde en laatste speelronde in groep A op het programma: dan speelt Griekenland tegen Rusland en Tsjechië tegen Polen.

    • Pim van den Dool