Nagels knippen in de file: het leven van een taxichauffer in Bangalore

Een taxichauffeur slaapt in zijn rickshaw. Dit exemplaar is er een zonder motor. Foto AP / Rajesh Kumar Singh

In Bangalore zijn ze niet uit het straatbeeld weg te denken: rickshaws, de gele, kleine taxi-autootjes. In de drie-na-grootste stad van India zijn er maar liefst vierhonderdvijftigduizend, die de vijfenhalf miljoen inwoners op ieder gewenst moment van a naar b brengen.

Een ritje in zo’n taxi is indrukwekkend - overal getoeter, overal verkeer, en af en toe een koe op straat. Niet alleen de rickshaws zijn er in allerlei soorten en maten (groen, geel, zwart, met motor, met trappers, zonder dak) ook de taxichauffers (slaperig, druk, gezellig, stoïcijns). Dat inspireerde Xaver Xylophon tot deze knap gemaakte animatie, over het leven van een rickshaw-chauffeur in Banagalore.

Hij verbleef een maand in de stad, maakte behoorlijk wat ritjes, en behoorlijk wat tekeningen. Het resultaat, zoals hij het zelf omschrijft, is een filmpje over de dagelijkse werkdag van een Indiase taxichauffeur, gezien door de ogen van een Europeaan.

FOR HIRE! – BANGALORE RICKSHAW from Xaver Xylophon on Vimeo.

    • Mirjam Remie