Tienduizenden betogen tegen Poetin in Moskou

Tienduizenden mensen hebben vandaag in Moskou geprotesteerd tegen de Russische president Vladimir Poetin, ondanks pogingen van de autoriteiten de afgelopen dagen om betogers te ontmoedigen. Zo’n 12.000 agenten en leden van veiligheidsdiensten waren op de been in het centrum van de Russische hoofdstad. Aan het begin van de middag hadden zich geen ongeregeldheden voorgedaan.

De betoging is het eerste massale protest tegen Poetin sinds zijn inauguratie op 7 mei. De autoriteiten probeerden gisteren de oppositie te verzwakken door bij belangrijke activisten huiszoekingen te verrichten. De oppositieleiders moesten zich vandaag bij de politie melden voor verhoor, zodat ze niet konden deelnemen aan de protestmars.

De leider van het Linkse Front, Sergej Oedaltsov, negeerde het bevel en liep toch mee met de protestmars vandaag. Hij riskeert nu arrestatie.

Oedaltstovs aanhangers droegen spandoeken met ‘Poetin de cel in!’ en ‘Alle macht voor het volk!’. Oedaltsov zei vanochtend dat er 100.000 demonstranten op de been waren. De politie hield het op 20.000 betogers.

Andere oppositieleiders die op het politiebureau werden verwacht zijn de blogger Aleksej Navalny, de jonge liberaal Ilja Jasjin en televisiepresentatrice Ksenia Sobtsjak. Navalny sprak van een poging „die er louter op is gericht ons te beletten te spreken op de demonstratie”. Navalny, Jasjin en Sobtsjak lieten zich vanochtend niet zien bij de protestmars.

De Amerikaanse regering zei gisteren „ernstig bezorgd” te zijn over „het klaarblijkelijke lastig vallen van politieke oppositieleden” door de Russische autoriteiten. De Verenigde Staten hebben „ernstige twijfels” over het „arbitraire gebruik van ordehandhaving om vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering te beteugelen”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Sinds Poetin vorige maand terugkeerde als Russisch president probeert hij een einde te maken aan de betogingen, die sinds de vervalste parlementsverkiezingen van december met enige regelmaart worden gehouden. Poetin vervult na frauduleuze presidentsverkiezingen in maart zijn derde termijn als president. Hij was eerder president tussen 2000 en 2008 en werd daarna vier jaar premier.

Poetin ondertekende ruim een week geleden een omstreden wet die de boetes voor het deelnemen aan ongeoorloofde demonstraties exorbitant verhoogt, soms tot een gemiddeld jaarsalaris in Rusland. De autoriteiten kunnen nu veel sneller ingrijpen bij acties zonder officieel karakter, zoals het dragen van een wit lintje. (AFP, AP)