Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Spaanse rente naar nieuw record - Nederland wil hulp banken via ESM

Handelaren op de beurs van Madrid, die vanmiddag op een verlies van ongeveer een procent stond. Foto Reuters / Andrea Comas

De Spaanse tienjaarsrente is vanmiddag naar het hoogste niveau gestegen sinds de oprichting van de eurozone. De rente piekte even na vier uur op 6,756 procent. Kredietbeoordelaar Fitch maakte intussen bekend de kredietwaardigheid van achttien Spaanse banken verder te verlagen.

De rente die Spanje moet beloven op de uitgifte van staatsobligaties met een looptijd van tien jaar komt steeds dichterbij de kritieke grens van zeven procent, het moment waarop Spanje volgens analisten niet langer in staat zal zijn zelfstandig zijn overheidsuitgaven te financieren. Door de stijgende rente wordt het voor de Spaanse regering steeds duurder om geld te lenen op de internationale kapitaalmarkten, het terwijl het land al te maken heeft met een groot begrotingstekort en een stijgende staatsschuld.

Onrust over zwakke Spaanse bankensector niet verdwenen

Naast het nieuws over de stijgende rente maakte kredietbeoordelaar Fitch vanmiddag bekend de kredietwaardigheid van achttien Spaanse banken verder te verlagen. Volgens Fitch kunnen de kredietportefeuilles van de banken de komende tijd verder verslechteren.

De financiële markten zijn al maanden zeer onzeker over Spanje, dat kampt met een torenhoge werkloosheid en een verzwakte bankensector. Om de problemen van de Spaanse banken op te lossen maakte de Spaanse regering afgelopen weekend afspraken met Europa over financiële steun voor de banken. De noodlijdende Spaanse banken zullen voor maximaal honderd miljard euro door Europa worden geherkapitaliseerd. Het IMF gaat toezien op de herkapitalisatie.

Nederland wil hulp aan Spanje via ESM

Nederland wil dat de steun aan Spaanse banken het liefst via het nieuwe permanente Europese noodfonds ESM verloopt. Dat zei demissionair minister van Financiën De Jager vandaag. Hulp via het tijdelijke noodfonds EFSF, dat landen als Griekenland en Portugal van steun heeft voorzien, is namelijk duurder, aldus de minister tegen RTL Z:

“Ik heb een voorkeur voor het permanente noodfonds. Nederland is dan relatief minder geld kwijt aan de hulp, omdat we in dat geval per uitgeleende euro minder garanties hoeven te geven.”

Het is de vraag of het ESM-verdrag op tijd wordt geratificeerd om de hulp voor Spanje daaruit te kunnen financieren. Verschillende lidstaten, waaronder Nederland, moeten het ESM-verdrag namelijk nog door het parlement loodsen. Vandaag is de behandeling ervan in de Eerste Kamer begonnen.

De Jager gaf verder toe niet zeker te weten of het aan Spanje uitgeleende geld ook terugkomt. “Er zijn hele grote risico’s, maar het risico van niks doen is nog groter”, aldus de minister. Premier Rutte (VVD) beweerde eerder er “95 tot 100 procent zeker” van te zijn dat Spanje de lening terugbetaalt.