Spaanse rente hoger dan voor besluit noodsteun

Honderd miljard euro koopt twee uur optimisme op de obligatiemarkt. Dat blijkt uit de rente die Spanje betaalt op staatsleningen.

Vanochtend bedroeg de rente op Spaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar 6,65 procent, 0,14 procent hoger dan gisteren. Hoe hoger de rente, hoe bezorgder beleggers op financiële markten zijn over de financiële situatie van een land. Gisterochtend, het eerste moment waarop gehandeld kon worden na het weekend waarin Spanje een noodlening kreeg toegezegd voor de banksector, daalde de Spaanse rente scherp. De rust duurde tot 10 uur gisterochtend. Toen begon de rente weer te stijgen.

Beleggers zijn ongerust over de wijze waarop de Spaanse lening gefinancierd wordt. De Duitse minister van Financiën dringt er op aan dat het bedrag volledig wordt betaald uit het permanente noodfonds ESM. Mocht ooit blijken dat Spanje niet meer aan betalingsverplichtingen kan voldoen, dan geniet de lening van het EMS preferente status. Dat betekent dat houders van Spaanse staatsleningen achterin de rij aansluiten als ze hun geld terugwillen.

De onrust over Spanje heeft ook invloed op Italië. De rente op tienjaars Italiaanse staatsleningen bedroeg vanochtend 6 procent, 8 basispunten hoger dan gisteren.

De onzekerheid over de toekomst van de eurozone blijft eveneens aan. In zakenkrant Financial Times pleitte José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, voor een zogenoemde bankenunie, een enkele Europese toezichthouder op belangrijke banken, inclusief een apart noodfonds voor banken.

De Duitse Bundesbank liet vandaag in een reactie weten een bankenunie niet te zien zitten. Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor Europese banken betekent volgens de Bundesbank ook deels gezamenlijke verantwoordelijkheid voor staatsschulden van eurolanden. Dat is volgens de Duitse centrale bank pas wenselijk als er strengere controle is op de begrotingen van eurolanden.