Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Saskia Noort weer bestverkopende thrillerauteur

Saskia Noort is weer de best verkopende thrillerauteur van Nederland. Haar boek Koorts werd de afgelopen twaalf maanden ruim 200.000 maal verkocht. Daarmee blijft het Blauwe maandag van Nicci French en Gevallen van Karin Slaughter voor in de thriller Top 60 van de Stichting CPNB van april 2011 tot april 2012. Voor Noort is het

Saskia Noort is weer de best verkopende thrillerauteur van Nederland. Haar boek Koorts werd de afgelopen twaalf maanden ruim 200.000 maal verkocht.

Daarmee blijft het Blauwe maandag van Nicci French en Gevallen van Karin Slaughter voor in de thriller Top 60 van de Stichting CPNB van april 2011 tot april 2012. Voor Noort is het de derde keer dat ze de jaarlijst aanvoert. Dat is een record.

Uit het door de organisatie van de Maand van het Spannende Boek gemaakte ‘Dossier spannende boeken’ blijkt verder dat Nederlanders steeds minder oorspronkelijk Engelstalige thrillers lezen. In 2006 was 68 procent van de boeken in de toplijst vertaald uit die taal, nu is dat nog maar 32 procent. De Engelstaligen moeten terrein prijsgeven aan de meestal meer psychologisch gestuurde Nederlandse (35 procent) en Scandinavische (30 procent) thrillers.

De populairste Nederlanders zijn vrouwen, of mannen die schrijven onder een vrouwennaam. Suzanne Vermeer is de auteur met de meeste titels in de lijst: zeven. Vermeer was het pseudoniem van de vorig jaar overleden schrijver Paul Goeken. Inmiddels heeft uitgeverij Bruna besloten de reeks met een nieuwe ghostwriter voort te zetten.

Vorig jaar werd de lijst aangevoerd door drie boeken van de Zweed Stieg Larsson, maar de belangstelling voor zijn werk is tanende. De Deen Jussi Adler -Olsen (vijf titels in de lijst) is de populairste Scandinavische auteur.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Dinsdag 12 juni 2012, pagina 18 - 19.