Russische en Poolse hooligans voor wedstrijd op de vuist in Warschau

In Warschau braken aan het begin van de avond gevechten uit tussen Russische en Poolse voetbalfans. Foto Reuters / Peter Andrews

Russische en Poolse hooligans zijn vanavond voor de EK-wedstrijd van hun twee landen in Warschau met elkaar op de vuist gegaan. Er zijn volgens persbureau AP meerdere gewonden gevallen.

Duizenden Russische fans vierden vandaag op straat in Warschau een nationale feestdag waarbij de Russen herdenken dat het land in 1990 een soevereine staat werd. De Russische supporters zouden door Poolse hooligans zijn aangevallen, waarna de Russische fans gewelddadig reageerden. Tientallen supporters zouden op de vuist zijn gegaan en elkaar geslagen en geschopt hebben. Volgens AP vielen er enkele zwaargewonden en lagen fans met bloedende gezichten op de grond.

Russia Today meldt dat drie voetbalfans met hoofdletsel naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Volgens de Russische nieuwssite heeft de Poolse politie ook waarschuwingsschoten gelost om de vijandige supportersgroepen uit elkaar te drijven.

Bekijk hieronder een video van Russia Today over de rellen:

Dronken Poolse supporters raken ook slaags

Ook elders in de Poolse hoofdstad ging het mis. Bij het Nationaal Stadion in de stad raakten Russische en Poolse voetbalfans slaags en bekogelden ze elkaar met stenen. Op een brug nabij het stadion kwam het tot een treffen tussen Russische hooligans en Poolse agenten. Dronken Poolse supporters gingen ook elkaar te lijf. Enkelen lagen al bloedend op de grond toen de politie ingreep en nog eens twee van hen tegen de grond werkte. Volgens een verslaggever van persbureau AP werden drie dronkelappen gearresteerd.

Zo’n zesduizend politieagenten zijn vanavond in het centrum van Warschau om de Russische en Poolse fans uit elkaar te houden. Tussen beide landen bestaan spanningen vanwege de geschiedenis: Rusland hield Polen meer dan een eeuw bezet en domineerde het gedurende de Koude Oorlog.

    • Pim van den Dool