Russen deinzen niet terug voor Poetin: ‘tienduizend betogers’

Activists wave flags and shout slogans during an anti-government protest in Moscow June 12, 2012. Thousands of Russians said they would defy Kremlin pressure and attend a march in Moscow on Tuesday to protest against President Vladimir Putin, shrugging off his tough new tactics to quash any challenge to his rule. The flag of the Russian Empire is used by some nationalist parties in Russia. REUTERS/Maxim Shemetov (RUSSIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Duizenden betogers demonstreren tegen de repressieve maatregelen van president Poetin in het centrum van Moskou. Foto Reuters / Maxim Shemetov

In het centrum van Moskou zijn ruim tienduizend betogers bijeengekomen om te protesteren tegen de regering van president Vladimir Poetin. Het betreft een schatting van de politie, zo meldt persagentschap AFP.

De Russen protesteren tegen de nieuwe, radicale demonstratiewet. Daarbij wordt de boete voor deelname aan protesten die niet door de regering zijn goedgekeurd honderdvijftig keer zo hoog: van 50 naar 7200 euro. De Doema nam de omstreden wet vorige week aan. De boete voor demonstranten is nu hoger dan onder meer die voor prostitutie, het onveilig opslaan van radioactief materiaal en het uitvoeren van een abortus zonder daarvoor gekwalificeerd te zijn.

Huiszoekingen bij oppositieleiders

Gisteren doorzocht de Russische politie de huizen van verschillende oppositieleiders. De huiszoekingen houden verband met het strafrechtelijke onderzoek dat is ingesteld naar “massale ordeverstoring” en “geweld tegen de politie” tijdens de grootste demonstratie van 6 mei, verklaarde een woordvoerder van de politie. Bij dat protest tegen de inauguratie van Poetin als president gingen tienduizenden betogers de straat op. Een deel van hen raakte slaags met de politie, die onder meer met traangas het protest probeerde neer te slaan.

Onder meer de huizen van vooraanstaande opponenten Boris Nemtsov en Aleksei Navalny zijn doorzocht. Tijdens de massale demonstratie vorige maand zijn zij al door de politie gearresteerd, samen met honderden andere betogers. Navalny twitterde gisteren dat de politie zijn “hele deur er bijna heeft uitgeramd”.

Daarnaast werden verschillende oppositieleiders opgeroepen voor een verplicht politieverhoor dat vandaag plaatsvindt, waardoor belangrijke oppositiekopstukken niet bij de betoging aanwezig kunnen zijn.

‘Poetin kiest keiharde lijn tegen dissidentie’

NRC-redacteur Chris Hensen over de betoging:

“Nu Poetin krap een maand ook officieel weer de enige echte baas van Rusland is, is duidelijk geworden dat hij heeft gekozen voor een nieuwe keiharde lijn jegens dissidentie. Een die zijn vorige bewind (2000- 2008) ook al kenmerkte – en nu mogelijk zelfs nog straffer is. De huiszoekingen waren in feite slechts het voorlopige hoogtepunt van een reeks maatregelen die het Kremlin onder hem heeft genomen.”

Opkomst minder hoog - ‘middenklasse laat zich afschrikken door zware straffen’

De opkomst is minder hoog dan de ruim 50.000 betogers die in december vorig jaar de straat opgingen. Hensen:

“Leden van de protestbeweging zeiden gisteren dat de huiszoekingen en Poetins wet acties alleen maar in de hand zullen werken. Maar veel Russische jongeren en leden van de opkomende middenklasse, die de afgelopen maanden voor het eerst in hun leven durfden te demonstreren, zullen zich vermoedelijk laten afschrikken door de zware straffen. Bovendien is het Ruslanddag vandaag, een vrije dag, waarop veel Russen de stad verruilen voor hun datsja op het platteland.”

Freelance correspondent Olaf Koens is op het Poesjkin-plein aanwezig:

    • Marije Willems