Roemer ontvangt president Bolivia - ‘opmerkelijke keuze’

Bolivia's President Evo Morales speaks during a news conference at the 42nd Organization of American States Assembly in Tiquipaya, Cochabamba, June 5, 2012. REUTERS/David Mercado (BOLIVIA - Tags: POLITICS) De Boliviaanse president Evo Morales is op bezoek in Nederland. Foto Reuters / David Mercado

Vanochtend ontving SP-leider Emile Roemer de Boliviaanse president Evo Morales. Ze spraken vooral over de situatie in Bolivia. Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel, die ook bij het ‘buitengewoon openhartige’ gesprek aanwezig was, ging het onder meer over armoedebestrijding, schooluitval en het stopzetten van Nederlandse hulp aan Bolivia.

Roemer:

“Het gebeurt natuurlijk niet iedere dag dat er om een gesprek met je gevraagd wordt door een buitenlands staatshoofd. In die zin ben ik buitengewoon vereerd. [...] Natuurlijk zijn er verschillen tussen ons – en die zijn in het gesprek ook benoemd – maar wat ons bindt is de realisatie dat sociale emancipatie en het eerlijk verdelen van onze rijkdom van essentieel belang zijn.”

Morales nam zelf het initiatief voor een gesprek met Roemer. Precieze redenen kan Van Bommel niet noemen, maar volgens hem vindt Morales de SP een interessante partij met het oog op de huidige positie in de peilingen. Over een mogelijke samenwerking in de toekomst is niet gesproken.

‘Opmerkelijk: gematigde Roemer ontvangt loony leftie’

NRC-politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet noemt het bezoek opmerkelijk:

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Opmerkelijk: SP-leider @emileroemer manifesteert zich als gematigd en regierungsfahig, maar ontvangt vandaag wel loony leftie Evo Morales.

Behalve Roemer en Van Bommel was ook SP-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Tiny Kox bij het gesprek aanwezig. Later vandaag spreekt demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) met Morales.

    • Marije Willems