Polen en Rusland spelen gelijk in aantrekkelijke wedstrijd

De aanvoerder van Polen, Jakub Blaszczykowski, viert dat hij zijn land op 1-1 heeft gebracht in de wedstrijd tegen Rusland. Foto AP / Matt Dunham

Polen en Rusland hebben elkaar vanavond in evenwicht gehouden tijdens de tweede speelronde in groep A van het EK voetbal. In Warschau speelden de Polen en Russen in een matig, maar aantrekkelijk duel met 1-1 gelijk.

Hoewel Polen niet als favoriet aan het treffen met Rusland begon, hadden de Polen in het eerste half uur het betere van het spel. De eerste kans voor Polen kwam na een kleine tien minuten spelen, toen een vrije trap van Ludovic Obraniak door de Russische keeper Malafejev met zijn been kon worden weggewerkt. Korte tijd later resulteerde een mooie aanval van Polen over meerdere linies in een goal, maar die werd afgekeurd wegens buitenspel.

Rusland had via Aleksandr Kerzjakov en Andrej Arsjavin voor rust ook wat kleine mogelijkheden, maar werd tot de 37e minuut niet echt gevaarlijk. Toen wist Arsjavin via een vrije trap Alan Dzagojev te vinden, die de bal met zijn schouder in de verre hoek wist te werken. Het was niet de eerste keer tijdens dit EK dat Dzagojev belangrijk was voor Rusland: in de wedstrijd tegen Tsjechië (4-1) was hij ook al tweemaal trefzeker.

Blaszczykowski brengt spanning terug

Na rust begon Rusland beter en had het de mogelijkheid om op 2-0 te komen, maar uitgerekend Polen kwam een klein kwartier na rust langszij door een schitterend doelpunt van aanvoerder Jakub Blaszczykowski. Na een snelle counter schoot Blaszczykowski fraai raak en bracht hij de spanning volledig terug in de wedstrijd.

Het spel ging na de gelijkmaker van Polen over en weer en beide teams, en dan vooral Polen, werden met regelmaat nog gevaarlijk. Uiteindelijk bloedde de wedstrijd een beetje dood: de Russen drongen niet echt meer aan en Polen loerde vooral op de counter.

Rusland is er door het gelijkspel niet in geslaagd om zich al na twee wedstrijden te plaatsen voor de kwartfinale van het EK, maar heeft met vier punten uit twee wedstrijden een uitstekende uitgangspositie. Polen staat na vanavond derde met twee punten, één punt achter Tsjechië, dat eerder vanavond met 1-2 van Griekenland won. Komende zaterdag staat de derde en laatste speelronde in groep A op het programma: dan speelt Griekenland tegen Rusland en Tsjechië tegen Polen.

    • Pim van den Dool