Parlement Egypte bijeen voor vorming Constitutionele Raad

Moslimbroeder Essam el-Erian brengt zijn stem uit tijdens de bijeenkomst waarbij een Constitutionele Raad gevormd moet worden. Foto Stringer/Reuters

De voltallige Egyptische volksvertegenwoordiging is vanmiddag bijeengekomen om een honderdkoppige commissie te kiezen die een nieuwe grondwet op gaat stellen. Het kiesproces verliep direct vanaf het begin rommelig; liberale parlementsleden boycotten het kiesproces, zo schrijft persbureau AP.

De zitting van het Egyptische lager- en het hogerhuis is belegd door Hussein Tantawi, leider van de Opperste Raad voor de Strijdkrachten. Dat deed hij nadat onderhandelingen tussen verschillende politieke facties om zelf een Constitutionele Raad samen te stellen zijn mislukt.

Conservatieve moslims beschuldigd van doordrukken conservatieve grondwet

Een Egyptische rechtbank heeft de voorgaande Constitutionele Raad ontbonden. Liberale parlementsleden eisten dit in een rechtszaak omdat de Raad voor het merendeel uit conservatieve moslims bestond. De liberalen, maar ook linkse partijen, vrouwen en de christelijke minderheid in Egypte zeggen dat de conservatieve moslims een dominante stem willen in het opstellen van de nieuwe grondwet, zodat die een conservatief tintje krijgt. Dit is volgens hen onderdeel van een groter plan van de Broederschap om de belangrijkste instituties in het land over te nemen.

Machtsverhoudingen op scherp sinds afzetten Mubarak

De macht die de belangrijkste Egyptische instituties hebben is een veelbesproken onderwerp sinds de Opperste Raad voor de Strijdkrachten de oude grondwet buiten werking stelde, en de macht overnam van de afgetreden president Hosni Mubarak. De verschillende facties verschillen ernstig van mening over de manier waarop een nieuwe grondwet moet worden opgesteld, en de manier waarop het land moet worden bestuurd in de tussentijd.

“Het gaat hier over de Egyptische grondwet”, zei Ahmed Said, leider van de seculiere partij Vrije Egyptenaren. “De rekensom van meerderheden en minderheden is hier niet van toepassing.” Anderen menen dat het opstellen van een nieuwe grondwet een onwettig proces is, omdat het parlement gisteren in alle haast wetgeving heeft aangenomen die het parlement verzekert van invloed op de samenstelling van de Raad. In het parlement heeft de Moslimbroederschap een meerderheid.

Moslimbroeders: wij houden ons aan de afspraken

Parlementsleden van deze Broederschap beweren dat ze zich houden aan de overeenstemming die eerder werd bereikt met niet-islamitische groepen over de verdeling van de honderd zetels. De liberalen menen echter dat de Broederschap dit akkoord heeft geschonden, door hun eigen leden meer zetels te geven dan was afgesproken.

Situatie Mubarak ‘kritiek maar stabiel’

Ondertussen ligt de verdreven president Hosni Mubarak nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis in de Torah-gevangenis in Kairo. Volgens AP verloor hij het afgelopen etmaal enkele keren zijn bewustzijn. Door het toedienen van zuurstof is zijn toestand in de loop van de middag stabiel geworden. Zijn bloeddruk en hartslag worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Mubarak werd ruim een week geledenveroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan de dood van betogers. Sinds zijn vonnis is zijn gezondheid hard achteruit gehold.

    • Annemarie Coevert