Oude krijger Andrei Sjevtsjenko stunt met Oekraïne

Oekraïne verslaat in zijn debuut op het Europees kampioenschap voetbal Zweden met 2-1.

Rotterdam. Bijna ontplofte het Olimpiyskiy-stadion in Kiev gisteravond even na tien uur Nederlandse tijd. Een vreugde-explosie met als middelpunt de nationale held Andrei Sjevtsjenko. Enkele seconden daarvoor kopte hij Oekraïne uit een hoekschop naar een 2-1 voorsprong, de einduitslag.

Juist hij, de oude krijger Sjevtsjenko – in september wordt hij 36. Hij leek de eerste wedstrijd van het EK in eigen land niet te gaan halen. Het lichaam van ‘de ambassadeur’ van het Oekraïense voetbal is versleten. Maar ondanks al zijn mankementen was Sjevtsjenko goud waard voor Oekraïne.

Het gastland won gisteravond zijn eerste wedstrijd ooit op een Europees kampioenschap voetbal. Daardoor gaat Oekraïne na één wedstrijd aan de leiding in groep D, waarin Engeland en Frankrijk de favorieten zijn.

Gastland Oekraïne had maanden, misschien wel jaren, toegeleefd naar de wedstrijd, gisteravond in hoofdstad Kiev. Hun debuut op het EK, en dat in eigen land. 60.000 toeschouwers op de tribune, bijna iedereen in het geel (de kleur van beide nationale teams).

De aanloop van Oekraïne (48 miljoen inwoners) naar het duel met Zweden (9 miljoen inwoners) was slecht verlopen. Vorige week werden tien spelers ziek door een voedselvergiftiging, opgelopen voor de met 3-2 verloren oefeninterland tegen Oostenrijk. Maar alle spelers waren gisteren inzetbaar.

Vooraf werd er niet veel verwacht van Oekraïne, maar de ploeg verraste de voetbalwereld gisteren. Oekraïne kreeg meer mogelijkheden dan de tegenvallende Zweden en speelde met veel pressie (in de eerste helft had Oekraïne 64 procent balbezit). Het leek of de ploeg boven zichzelf uitsteeg door de steun van het fanatieke thuispubliek.

Oekraïne tegen Zweden was gisteravond het duel tussen de oude meester Andrei Sjevtsjenko (35) en de soms onnavolgbare tovenaar Zlatan Ibrahimovic (30).

Ibrahimovic leek de man van de avond te worden. Kort na rust tikte hij de 0-1 binnen voor Zweden. Heel even leek Oekraïne gebroken. Maar drie minuten na het doelpunt van de Zweden stond Sjevtsjenko op en leidde zijn ploeg naar een prachtige zege. Hij scoorde twee keer met het hoofd. Eerst uit een voorzet, tien minuten later uit een hoekschop.

Het was het scenario waar iedereen in Oekraïne op hoopte. NRC