Nishani nieuwe president Albanië

FILE - Albania's Interior Minister Bujar Nishani speaks in Tirania, Albania, in this file photo dated March 15, 2011. Albania's governing coalition on Monday June 11, 2012, nominated Interior Minister Nishani to be the country's new president, provoking fury from the opposition. The presidential election process is considered as a test in Albania's road to integration and may prove decisive in its application for future EU candidate membership status.(AP Photo/Hektor Pustina, file)

Het Albanese parlement heeft gisteren minister van Binnenlandse Zaken Bujar Nishani verkozen tot president. De oppositie, die niet voor de voordracht was geraadpleegd, stemde niet. De regerende coalitie schoof de 45-jarige Nishani naar voren nadat de vorige kandidaat, econoom Artan Hoxha, zich om onbekende redenen had teruggetrokken. Drie voorgaande stemmingen leverden niets op. Daarom was bij de vierde stemming een eenvoudige meerderheid van 71 stemmen voldoende. Nishani wist er 73 binnen te slepen. De ambtstermijn van president Bamir Topi loopt 24 juli af. AP