Niet langer de aandacht afleiden van GroenLinks

Vanaf vandaag moet GroenLinks volgens Tofik Dibi „terug naar het grote verhaal”. Daarom maakte het Kamerlid gisteren bekend dat hij de kandidatencommissie van GroenLinks heeft gevraagd om hem op plek tien van de lijst voor de verkiezingen in september te zetten. Vóór gisteren had hij steeds gezegd dat hij op de tweede plaats wilde, als ‘running mate’ van partijleider Jolande Sap. Vorige week won zij met grote cijfers de lijsttrekkersverkiezing: Sap kreeg 84 procent van de stemmen, Dibi slechts 12 procent.

Wanneer hebt u dit besloten?

„Vorige week woensdag was de enige vraag steeds of ik voor plek twee zou gaan. Bijna automatisch zei ik ja. Ik gaf mechanisch antwoord, terwijl ik net duizelig uit een soort achtbaan was gestapt. Na een paar dagen eten, slapen, met vrienden spreken en wandelen ben ik er anders over gaan denken. Ineens zag ik de komende weken voor me, de presentatie van de kandidatenlijst, het congres, met steeds maar één vraag: op welke plek eindigt Dibi? En dit klinkt theatraal, maar dat is niet waarom ik in de politiek ben gegaan. Er is een economische crisis, Spaanse banken zijn in nood, er komen steeds meer werkloze jongeren bij. En bij onze partij zou iedereen zich nog wekenlang druk maken over op welke plek ik zou komen? Dat voelde ineens zo klein.”

De kandidatencommissie bepaalt de volgorde van de verkiezingslijst. Hoe reageerden zij?

„Ze waren verrast, geëmotioneerd ook. Wij hebben lijnrecht tegenover elkaar gestaan, we hadden zulke harde woorden gewisseld. Ze zaten natuurlijk met me in hun maag. Niemand anders dan ikzelf kon dit op een waardige manier keren. Het voelt alsof ik dit van mezelf moest doen.”

Had u dit al met Sap besproken?

„Vrijdag, voordat ik het gesprek met de kandidatencommissie voerde, had ik al aan partijvoorzitter Heleen Weening en Jolande Sap gezegd dat ik dit van plan was. Heleen vond het een heldendaad, Jolande een groot gebaar.

Met het risico dat u na de verkiezingen in september niet terug in de Tweede Kamer komt. U wilt op plek tien, maar GroenLinks staat op zes zetels in de peilingen.

„Dit is een ingrijpend besluit, het kan inderdaad betekenen dat ik stop als Kamerlid. Maar ik heb hier zóveel vrede mee. Ik voel me zoveel lichter, wijzer, na dit besluit. Het is vandaag even heftig, maar dat ebt wel weer weg. Anders hadden we tot en met het congres op 30 juni de aandacht afgeleid van het verhaal van GroenLinks. Ik heb dat voor willen zijn.”

Kunt u na alle verwijten die er zijn gevallen, wel weer samenwerken met, of eigenlijk onder leiding van, Sap in de Kamer?

„Wij wachten echt niet tot 12 september met reflecteren, daar zijn we nu al volop mee bezig. We zijn bezig om het vertrouwen te herstellen. Ik merk ook dat mijn besluit daar wel aan bijdraagt. Ik ben nu zes jaar Kamerlid, en zou graag de tien jaar volmaken.”

    • Annemarie Kas