‘Medisch specialist moet meebetalen aan opleiding’ - 13.500 euro per jaar

Nederland, Nijmegen,19-11-2010 Chirurgen doen bijscholing, nascholing, in de snijzaal van anatomie van het umc radboud. Zij doen dit op lichamen van dode mensen die hun lichaam ter beschikking stellen van de wetenschap. Foto: Flip Franssen/Hollandse Hoogte Chirurgen doen bijscholing in de snijzaal van anatomie van het UMC Radboud in Nijmegen. Foto Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Studenten geneeskunde zouden voortaan 10 procent van de opleiding tot medisch specialist zelf moeten betalen. Dat zou neerkomen op zo’n 13.500 euro per jaar, zo’n zes jaar lang. Volgens een ambtelijke werkgroep kunnen de studenten dat best opbrengen, omdat ze later veel meer verdienen dan de gemiddelde academicus.

De eigen bijdrage aan de opleiding is één van de bezuinigingsmaatregelen op de universitaire medische centra (UMC’s) die staan in een onderzoek van drie ministeries (Financiën, Volksgezondheid en Onderwijs) dat is gedaan op verzoek van het (demissionaire) kabinet. De werkgroep moest onderzoeken hoe de academische ziekenhuizen het rijksgeld besteden en moest voorstellen doen hoe dat beter zou kunnen. De maatregelen moeten ruim 400 miljoen euro per jaar opleveren. De acht UMC’s geven samen jaarlijks ruim 6 miljard euro uit en zouden dus bijna 7 procent van hun budget verliezen.

Brutoloon specialisten fors hoger

Elk jaar zijn ongeveer 2.850 basisartsen klaar met een 6-jarige studie. Ongeveer eenderde studeert nog zes jaar door tot medisch specialist. Zij betalen voor die zes jaar geen collegegeld en werken onderwijl in een ziekenhuis. Ze zouden van die opleidingskosten best 10 procent kunnen betalen, schrijft de werkgroep, omdat “het brutoloon van specialisten in loondienst fors hoger is dan dat van een gemiddelde WO-afgestudeerde”.

Wel begint een arts pas echt veel te verdienen na zijn dertigste. Toch concludeert de commissie:

“De private investering van de specialist, in relatie tot de kosten van de overheid en het rendement voor de specialist, is gering.”

Maatregel zou 80 miljoen euro per jaar opleveren

Als alle specialisten 10 procent van hun opleidingskosten zouden betalen, levert dat het rijk 80 miljoen euro per jaar op.
Het onderzoek is eind mei naar de UMC’s gestuurd; het kabinet zal er vóór de zomer een standpunt over innemen. Het onderzoek moest uitwijzen wat zij presteren met het rijksgeld dat ze ontvangen, vergeleken met andere ziekenhuizen.

De werkgroep kreeg geen zicht op de bestedingen. De ministeries van Onderwijs en Volksgezondheid financieren de zorg, opleiding van artsen en wetenschappelijk onderzoek van de UMC’s. De werkgroep is kritisch. “Het woord intransparantie moet ten aanzien van de UMC’s met hoofdletters worden geschreven.”

Het gaat om AMC en VUMC in Amsterdam, Erasmus MC in Rotterdam, UMC Utrecht, UMC in Leiden, UMC Groningen, UMC St Radboud in Nijmegen en UMC Maastricht.

    • Frederiek Weeda