Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Medisch Centrum roept patiënten terug na onvoldoende sterilisatie

Foto Gerard Til/Hollandse Hoogte

Het Medisch Centrum Biltstraat in Utrecht heeft bij ongeveer driehonderd patiënten tussen januari en maart van dit jaar operaties uitgevoerd waarbij niet werd voldaan aan geldende voorschriften voor sterilisatie. Deze patiënten zijn opgeroepen om hun bloed te laten controleren op hepatitis B, C en HIV.

De instrumenten die bij de operaties zijn gebruikt werden volgens de regels niet afdoende ontsmet waardoor een “zeer kleine kans” bestaat dat de patiënten een besmettelijke ziekte hebben opgelopen, zo meldt het Medisch Centrum op haar website. Het gaat hierbij vooral om ooglidcorrecties, liposucties en abortussen.

Eind maart werden de operatiekamers van het centrum al gesloten op last van De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) omdat de veiligheid van patiënten niet voldoende gewaarborgd was. De hygiëne voldeed volgens de inspectie niet, waardoor infecties onvoldoende konden worden voorkomen. Instrumenten werden gereinigd met middelen die in ons land niet zijn goedgekeurd, en slingerden er materialen rond in de steriele opslag die verlopen waren.

UMC Utrecht voert bloedonderzoek uit

De patiënten zijn niet eerder teruggeroepen, omdat het centrum eerst wilde onderzoeken om hoeveel mensen het gaat en welk risico’s deze liepen. Door dit onderzoek worden mensen niet onnodig opgeroepen voor het bloedonderzoek, meldt het medisch centrum. Hierbij wordt benadrukt dat deze vertraging geen invloed heeft op de behandeling van een eventueel opgelopen infectie.

Het UMC Utrecht neemt de bloedonderzoeken op zich, en zorgt bij besmetting voor een snelle behandeling. Daarnaast meldt het Medisch Centrum Biltstraat dat het reinigings-, desinfectie en sterilisatieproces is aangepast aan de regels. Apparatuur is vervangen en het steriliseren vindt op een andere locatie plaats die voldoet aan de eisen van IGZ. Het herziene proces is volgens het centrum inmiddels goedgekeurd.

Dodelijk slachtoffer na liposuctie 2007

het Medisch Centrum Biltstraat is niet onomstreden in de uitvoer van cosmetische ingrepen. IN 2007 kwam een vrouw om het leven na een liposuctiebehandeling. De precieze oorzaak van het overlijden is nooit duidelijk geworden bij de normaliter ongevaarlijke ingreep. IGZ waarschuwde toen ook al voor onvoldoende hygiëne bij diverse Nederlandse privéklinieken. Het Medisch Centrum Biltstraat werd hierbij niet specifiek genoemd.