Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Lijstverbinding tussen SP, PvdA en GroenLinks

Hans Spekman tijdens een debat in de Tweede Kamer. Foto NRC / Roel Rozenburg

Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september gaan de partijen SP, GroenLinks en de Partij van de Arbeid een lijstverbinding aan, zo hebben partijvoorzitters Hans Spekman, Jan Marijnissen en Heleen Weening vanavond afgesproken.

PvdA-voorzitter Hans Spekman bracht de samenwerking vanavond naar buiten via Twitter.

Twitter avatar hansspekman Hans Spekman Ben eruit met voorzitters #SP & #GL Lijstverbinding met zijn drieen. Grootste kans op extra zetel voor links-progressieve idealen.

Emile Roemer, lijsttrekker van de SP liet eerder vanavond weten ook GroenLinks uit te nodigen voor een gesprek over een dergelijke verbinding. Dit deed hij vier dagen geleden ook bij de PvdA. Bij de verdeling van de restzetels worden de partijen die onderling hun lijsten verbonden hebben als één partij beschouwd. Zo kunnen zij meer zetels binnenhalen dan zonder lijstverbinding.

Twitter avatar emileroemer Emile Roemer Partijbestuur SP heeft zojuist besloten de PvdA uit te nodigen voor een lijstverbinding.

SP-partijvoorzitter Jan Marijnissen reageert vanavond opgetogen over het nieuws op de site van zijn partij:

“k ben hier erg blij mee. Niet alleen omdat we zo de meeste zetels binnen het links-progressieve kamp kunnen krijgen, maar ook vanwege het politieke signaal dat ervan uitgaat.”