Liefde in tijden van oorlog, intriges en wraakacties

Mehmet de veroveraar (10+). De Toneelmakerij. toneelmakerij.nl

Steunend op een stok vertelt een Amerikaanse bibliothecaris dat hij afstamt van het Huis van Osman. Als de geschiedenis anders was gelopen, was hij nu sultan van Turkije geweest. In hem bestaan twee werelden: die van Oost en die van West, die van het christendom en die van de islam, die van ‘wij’ en die van ‘zij’. „Maar”, concludeert hij, „als een Amerikaanse bibliothecaris en een Turkse sultan één en dezelfde persoon kunnen zijn, dan bestaat er geen wij en zij.”

Deze hoopvolle gedachte van Mehmet de veroveraar luidt een indrukwekkend epos in over de geschiedenis van onze verdeelde wereld. De levensloop van de 15de-eeuwse Mehmet II – die op zijn twaalfde sultan werd en op zijn negentiende Constantinopel innam – wordt gespiegeld aan de macht van gespleten Katholieke Kerk.

Het Amsterdamse jeugdtheatergezelschap De Toneelmakerij neemt met dit historische theaterevenement afscheid van artistiek leider Ad de Bont. Hij schreef het 4,5 uur durende stuk en Liesbeth Coltof regisseerde dat tot een subliem meesterwerk.

In een loods in Alkmaar verbeelden drie compleet verschillend vormgegeven ruimtes een sprookjesachtig paleis, de desolate woestijn en het harde Constantinopel. Een geolied ensemble van dertien acteurs vertelt in deze imposante en betoverende setting het complexe en tragische verhaal.

In twee gescheiden werelden groeien twee jongens op die niet hadden mogen bestaan. De één een bastaardzoon van een belangrijk kardinaal, de ander de ongewenste derde zoon van de sultan. Tussen oorlogen, intriges, moord, eenzame vrouwen en wraakacties vinden deze twee kinderen elkaar.

Een bezeten maar onmogelijke liefde, niet zozeer omdat ze mannen zijn of omdat de werelden van beide jongens elkaar bevechten, maar vooral omdat het tweetal ondanks de oprechte, bijna smachtende nieuwsgierigheid naar de ander, trouw blijft aan zichzelf.

Mehmet de veroveraar is een overweldigend historisch document dat onoverkomelijke tegenstellingen in al hun onmogelijke nuances begrijpelijk en aangrijpend maakt.