Kortkolom sport

Cubaanse boksheld Stevenson overleden

Havana. De Cubaanse oud-bokser Teofilo Stevenson is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de Cubaanse staatstelevisie afgelopen nacht bekend. Hij is aan een hartaanval overleden. Stevenson won goud op de Olympische Spelen van 1972 (München), 1976 (Montreal) en 1980 (Moskou). Hij is een van drie boksers die op drie verschillende Spelen goud wonnen. Volgens sommigen bokskenners was hij de meest talentvolle amateurbokser in de geschiedenis. Stevenson verwierf bekendheid door zijn verwoestende rechterhand, zijn fraaie techniek, zijn behendige hand- en voetenwerk en zijn sportiviteit. Stevenson werd geboren 29 maart 1952, hij groeide op in een arm gezin, in het oosten van Cuba. Hij vocht zijn eerste wedstrijd toen hij veertien jaar was, twee jaar later won hij zijn eerste internationale titel in het Centraal-Amerikaanse en Caraïbische kampioenschap. Boksfans keken uit naar een ‘gevecht van de eeuw’ tegen Muhammad Ali, maar Cuba stond erop dat Stevenson zijn amateurstatus niet zou verliezen. Het gevecht vond daardoor nooit plaats. Na zijn pensioen werkte Stevenson bij het Cubaanse nationale sportinstituut. Ook was hij vicevoorzitter van de Cubaanse boksbond. (AP)

IJshockeyers LA Kings winnen de Stanley Cup

Rotterdam. In de finale om de Noord-Amerikaanse ijshockeytitel hebben de Los Angeles Kings voor het eerst in de clubhistorie de Stanley Cup gewonnen. Ze versloegen vannacht voor ruim 18.000 toeschouwers in de zesde finalewedstrijd de New Jersey Devils met 6-1 en besliste zo de best-of-seven-serie met 4-2. Zelfs in de glorieperiode van de Canadese sterspeler Wayne Gretzky wist de ijshockeyploeg uit het subtropische LA geen Stanley Cup te winnen. (NRC)

Kleindochter koningin Elizabeth naar Spelen

Londen. Amazone Zara Phillips zit in de olympische ploeg eventing van Groot-Brittannië voor de Olympische Spelen in Londen. De 31-jarige kleindochter van de Britse koningin Elizabeth werd gisteren genomineerd. Met haar olympische deelname volgt Phillips in de voetsporen van haar beide ouders. Haar moeder (prinses Anne) deed in 1976 in Montreal mee. Haar vader Mark won vier jaar eerder in München goud met het Britse team, en in 1988 (Seoul) zilver. (AP)

Hincapie (38) stopt aan einde wielerseizoen

Rotterdam. Wielrenner George Hincapie stopt na dit seizoen. Dat maakte hij gisteren bekend. Eind deze maand wordt de Amerikaan 39 jaar. Als hij door zijn ploeg BMC voor de Tour de France wordt geselecteerd, rijdt hij zijn zeventiende Tour. Daarmee verbetert hij het record van meeste Franse rondes dat hij nu deelt met Joop Zoetemelk. (Novum)

Posthuma niet in Tour voor Team Radioshack

Rotterdam. Joost Posthuma (31) ontbreekt dit jaar in de Tour de France. De wielrenner is door zijn ploeg Radioshack-Nissan niet opgenomen in de voorselectie. Posthuma deed de laatste zeven edities vijfmaal mee in de Tour. De broers Andy en Fränk Schleck zitten wel in de voorselectie (14 renners), die volgende week wordt teruggebracht tot negen man. (Novum)

Tweede ritzege renner Sagan in

Zwitserland

aarberg. Peter Sagan heeft zijn tweede dagsucces in de Ronde van Zwitserland behaald. De Slowaakse renner van Liquigas versloeg gisteren in de derde rit Baden Cooke en Ben Swift. De Portugees Rui Costa leidt in het algemeen klassement. (Novum)