Kortkolom cultuur

Subsidie voor Collectie Six ondanks advies RvC

Rotterdam. Ondanks negatief advies van de Raad voor Cultuur krijgt de Collectie Six in Amsterdam toch subsidie. Staatssecretaris voor Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) wijkt af van het raadsadvies op basis van eerder gemaakte afspraken. In 2007 beloofde het ministerie jaarlijks 400.000 euro subsidie voor de instandhouding van de Collectie Six en de verbouwing van het pand aan de Amstel 218. In ruil daarvoor moest de collectie toegankelijker worden en de topstukken, zoals het beroemde Jan Six I-portret van Rembrandt, moesten regelmatig in het Rijksmuseum te zien zijn. Algemeen secretaris van de raad Jeroen Bartelse vindt de keuze van het ministerie opvallend. „We kregen te maken met een voldongen feit.” De raad adviseerde negatief omdat de Collectie Six geen activiteitenplan had ingediend. (NRC)

Chris Stolwijk nieuwe directeur van RKD

Rotterdam. Chris Stolwijk (1966) wordt de nieuwe algemeen directeur van het RKD, het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie. Op 1 november volgt hij Rudi Ekkart op. Het RKD heeft van de staatssecretaris van OCW opdracht gekregen om samen met het Rijksmuseum een topinstituut voor kunsthistorisch onderzoek te ontwikkelen. Chris Stolwijk studeerde politicologie en kunstgeschiedenis, en promoveerde in 1997 aan de Universiteit Utrecht. Sinds eind 1996 is hij verbonden aan het Van Gogh Museum. (NRC)