Kortkolom buitenland

Buurlanden boycotten inauguratie Nikolic

Belgrado. De politieke leiders van Kroatië, Bosnië, Slovenië en Macedonië hebben de inauguratie gisteren van de nationalist Tomislav Nikolic tot president van Servië geboycot. Zij ontbraken bij de ceremonie uit protest tegen recente uitspraken van Nikolic over Srebrenica en Vukovar. Nikolic verwierp uitspraken van het Internationaal Strafhof en van het Joegoslaviëtribunaal dat het bloedbad van Srebrenica in 1995 een vorm van genocide is. Hij claimde ook dat Vukovar, een stad in Kroatië die begin jaren negentig zwaar is beschadigd door Servische troepen, eigenlijk een Servische stad is. (AP)

Onderzoek geëist naar aanranding betogers

kairo. De mensenrechtgenorganisatie Amnesty International heeft de Egyptische autoriteiten gisteren opgeroepen onderzoek te doen naar seksueel geweld tegen vrouwelijke betogers op het Tahrirplein in Kairo. Tijdens de opstand tegen het regime van president Mubarak en daarna is herhaaldelijk seksueel geweld gepleegd tegen vrouwen die betogen. Afgelopen vrijdag werden vrouwen die op Tahrir daartegen maatregelen eisten, zelf aangevallen door een menigte van honderden mannen. De vrouwen werden aangerand en beroofd. (AP)

Libië blijft delegatie Strafhof vasthouden

Tripoli. De Libische autoriteiten hebben gisteren meegedeeld een Australische advocaat en haar Libanese tolk van het Internationaal Strafhof nog 45 dagen vast te houden voor onderzoek naar hun ontmoeting met Seif al-Islam Gaddafi, zoon van de geliquideerde Libische leider Moammar Gaddafi. Daarmee stelde het regime zich op achter de militie van de stad Zintan, die zowel Gaddafi als de twee vrouwen vasthoudt op beschuldiging van spionage. De vrouwen hadden een officieel geautoriseerd gesprek met Gaddafi jr. en genoten diplomatieke onschendbaarheid. Het Strafhof heeft hun onmiddellijke vrijlating geëist. (Reuters, AFP)

Nishani gekozen tot president van Albanië

Tirana. Na drie mislukte pogingen om met drievijfde meerderheid een president te kiezen heeft het Albanese parlement gisteren met een gewone meerderheid de 45-jarige Bujar Nishani tot president gekozen. Hij was minister van Binnenlandse Zaken en is lid van de regerende Democratische Partij. De socialistische oppositie deed niet meer aan de stemming. Zij had gepleit, net als de Europese Unie, voor een consensuskandidaat. (Reuters)

VS roepen delegatie terug uit Pakistan

Washington. De Verenigde Staten roepen na zes weken vruchteloos onderhandelen met Pakistan over de heropening van transportroutes van en naar Afghanistan hun team onderhandelaars uit Islamabad terug naar Washington. Pakistan houdt de grens al sinds eind vorig jaar gesloten nadat 24 Pakistaanse militairen waren gedood bij een Amerikaanse beschieting. (Reuters)