Kortkolom binnenland

Boris van der Ham (D66) verlaat Kamer

Den Haag. Boris van der Ham (38) stopt als Tweede Kamerlid voor D66. Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt. Hij keert niet terug in de Kamer, na de verkiezingen in september. „Hoewel ik nog barst van de energie en ideeën, overstemde de honger naar iets nieuws dat de afgelopen weken steeds meer”, zegt hij op de site van D66. Van der Ham begon in 2002 als Kamerlid en voerde onder meer het woord over economie en cultuur. Van der Ham stond bij de verkiezingen in 2010 op nummer 2 van de D66-lijst en kreeg toen ruim 42.000 voorkeursstemmen. (NRC)

Korter wachtgeld voor politici en bestuurders

Den Haag. Politici en bestuurders krijgen korter wachtgeld. Ze hebben straks 38 maanden recht op zo’n uitkering in plaats van vier jaar, zoals nu. Het kabinet houdt daarmee voortaan dezelfde termijn aan als voor de WW-uitkering die ‘normale’ werknemers na ontslag krijgen. Die nieuwe wachtgeldduur geldt al voor de huidige Kamerleden, ministers en staatssecretarissen, mits de wet op tijd wordt aangenomen. Doel van demissionair minister Spies (Binnenlandse Zaken, CDA) is de wijziging per 1 september te laten ingaan. Aanvankelijk wilde zij de kortere wachtgeldperiode per vorige maand laten ingaan, maar de Raad van State was kritisch over die terugwerkende kracht. (NRC)

Grote steden zetten mannenopvang voort

Rotterdam. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zetten de mannenopvang voort tot 1 januari 2015. Dat hebben de vier grote steden en het ministerie van VWS vandaag bekendgemaakt. De opvang is bedoeld voor mannelijke slachtoffers van mensenhandel of huiselijk of eergerelateerd geweld. In 2008 begonnen de vier steden op proef met mannenopvang. Veertig plaatsen voor tijdelijk onderdak en begeleiding zijn beschikbaar. Sinds 2008 hebben meer dan tweehonderd mannen er gebruik van gemaakt. Volgens de steden zit de mannenopvang nog altijd in de ‘taboesfeer’. Het verlengen van het project moet bijdragen aan het wegwerken van dat taboe. (NRC)

IGZ verscherpt toezicht op ambulancezorg

Utrecht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verscherpt het toezicht op de ambulancezorg. Zo gaat ze alle ambulancediensten onderzoeken, wordt de kwaliteit van de opleidingen gecontroleerd en wordt bekeken of adequaat personeel op de ambulances werkt. De IGZ reageerde daarmee op een oproep van Abvakabo FNV gisteren. Volgens de vakbond zou nu vaak onduidelijk zijn welke vorm van ambulancezorg in welk geval ingezet moet worden. (Novum)

Tweede slachtoffer na brand in A’dams pand

Amsterdam. Bij de grote brand zondag in een historisch pand in Amsterdam blijkt een tweede persoon om het leven te zijn gekomen. Zondag overleed al een man die uit het raam was gesprongen. Gistermiddag werd een verkoold lichaam aangetroffen. De politie, die nog niet kon zeggen of het om een man of vrouw gaat, verwacht niet meer slachtoffers te vinden. (Novum)

Man plast theepotjes vol in Haagse winkels

Den Haag. Winkeliers in Den Haag hebben al enkele maanden last van een man die in theepotjes en thermoskannen plast. De plassende man zou al zo’n vier winkels hebben bezocht. Het is nog niet duidelijk wie hij is, meldde de politie gisteren. De winkeliers hebben inmiddels aangifte gedaan. De gebruikte potten en kannen zijn vernietigd. (Novum)