Kijktips

Film

Boys Don’t Cry (Kimberly Peirce, 1999, VS).

Bewonderenswaardig regiedebuut geeft felrealistisch beeld van wie Brando Teena geweest kan zijn, het twintigjarige meisje dat als jongen door het leven ging, in 1993 werd vermoord en vervolgens een wereldwijd symbool voor seksuele meerduidigheid werd. Geen politiek pamflet, maar een verdrietige liefdesgeschiedenis. Oscar voor de hoofdrol van Hilary Swank. RTL8, 20.30-22.50u.

10 Things I Hate About You (Gil Junger, 1999, VS).

Shakespeare’s The Taming of the Shrew lag min of meer ten grondslag aan deze tienerkomedie. Larisa Oleynik mag van papa Larry Miller pas met jongens uit als haar oudere zus Julia Stiles aan de man is. Ook met wijlen Heath Ledger. Net5, 20.30-22.30u.

Informatief

Bahreïn, plongée dans un pays interdit.

Stéphanie Lamorré filmde een maand lang clandestien de betogingen tegen het bewind in Bahrein. Het golfstaatje weigert visa aan journalisten te verstrekken en is er zo in geslaagd zonder imagoschade de opstand te bestrijden. Volgens de sunnitische machthebbers van Bahrein en Saoedi-Arabië zit Iran achter de onlusten van de grotendeels shi’itische bevolking. Arte, 21.40-22.35u.

Amusement

Petite fille.

De niet meer zo heel jonge Sylvie (sublieme rol van Hélène Fillières) woont en werkt op de in de bergen gelegen boerderij van haar ouders. Haar enige verzetje is een wekelijkse acteercursus. Daar leert ze op een avond Gabriel (Benjamin Biolay) kennen, een stadsjongen. Ze is zo ondersteboven van hem dat zevoor hem op de trein naar Lille stapt om hem. TV5, 21.00-22.30u.

EK voetbal

Griekenland - Tsjechië.

Live uit Wroclaw. Ned.1, 17.30-19.55u.

Polen - Rusland.

Live uit Warschau. Ned.1, 20.20-22.45u.