Keith Bakker: „I have spijt”

Bakker spreekt voor het eerst sinds hij werd veroordeeld, in Profiel.

Profiel - Keith Bakker Nederland 2, 21.05 - 21.35 uur

Vijf jaar gevangenisstraf kreeg hij in april, voor seksueel misbruik en verkrachting van diverse minderjarige patiënten. Daarna werd het stil rond verslavingsdeskundige Keith Bakker.

In Profiel spreekt de Amerikaanse Nederlander vanavond voor het eerst na zijn proces. Kort, via de telefoon. De voormalig eigenaar van verslavingskliniek Smith&Jones zegt in zijn typerende mix tussen Engels en Nederlands: „I have spijt.” En: „Jezus christ, I don’t sleep at night.” Bakker vertelt ook te worden mishandeld door medegedetineerden.

Naast het korte gesprek biedt de uitzending weinig nieuws voor wie Bakker een beetje kent. De usual suspects schetsen het leven van de voormalig drugs- en alcoholverslaafde: een leven vol leugens en hunkering naar aandacht.

Leon Verdonschot, schrijver van Bakkers biografie Pushing the Limits, vertelt hoe hij als jonge verslaafde in Amsterdam toeristen oplichtte om aan geld te komen. De onvermijdelijke Bert van der Veer doet de uitzending van Pauw & Witteman, waar Bakker voor zijn proces de ene leugen na de andere vertelde, nog eens dunnetjes over.

De conclusie: Bakker verloor de controle en gaf zich over aan de bewondering van jonge meisjes. „Ineens was hij de held. Terwijl Keith ten diepste een man is, die zichzelf volkomen mislukt vindt”, zegt Verdonschot. Van die heldenstatus is niks meer over. Bakker: „Als er een hel bestaat, zit ik erin.”

    • Stijn Bronzwaer