In Frits’ wereld is alles mogelijk

Collage van Frits Jonker
Collage van Frits Jonker

‘Ik was letteraar, ik ben bouwvakker’. Hij moet er zelf om grinniken. Had nooit gedacht dat hij kon klussen. Vijfentwintig jaar lang verdiende hij zijn brood met het ontwerpen van letters, zogenoemde tekstballonnetjes, bij strips. Maar toen dat werk door de komst van internet opdroogde, moest hij iets anders verzinnen.

Dat verzinnen is overigens geen probleem. Frits Jonker (52) verzint de hele dag. Thuis krijgen die hersenspinsels vorm; in verhalen, tekeningen, typografieën, beeldende kunst.

Zo schrijft Jonker columns, handgeschreven verhalen die hij per post naar een twintigtal abonnees stuurt. Die columns gaan over, ja, waar gaan ze eigenlijk niet over? Ze handelen over zowel spirituele als aardse zaken; over het einde van de wereld en over Poolse bouwvakkers.

Inmiddels heeft hij 2.400 handgeschreven columns gemaakt. Uitgeverij Xtra bundelde er 1.900 in een boek. Alle tachtig exemplaren van dat boek, dat twee weken geleden verscheen, waren binnen de kortste keren verkocht.

Jonker verzamelt ook. Elpee’s. Wetenschappelijk theorieën. Nederlandse merknamen, zoals Flipje uit Tiel en Bolletje van beschuit. Die tekent hij dan in zwart/wit na.

Ten slotte knipt hij ook uit: „Mooie dingen en mysteries.” Misschien houdt hij het meest van mysteries. Van die knipsels maakt hij collages. De serie met religieuze iconen (zie hiernaast) is zijn favoriet. „Ik geloof niet in toeval en ik geloof niet in God. Ik heb wel vage theorieën over wat er tussen zit.” In de tussentijd speelt hij graag met religieuze clichés. „Zet twee gelovigen bij elkaar en je krijgt twee verschillende afbeeldingen van Jezus.”

Naast het boek met de handgeschreven columns verscheen er laatst ook een catalogus van zijn werk. Daarin staan boeken die hij al heeft gemaakt – altijd in kleine oplagen – en boeken die hij nooit heeft gemaakt. Alleen de kaft is dan klaar. Alhoewel. Zeg nooit nooit. In de fantasiewereld van Frits Jonker is alles mogelijk.

Meer op http://showcase.thebluebus.nl/