'Ik ga leraren opleiden in Rwanda'

Diana Moerman (54), leraar Nederlands en Engels aan het Penta College/Scala MW in Spijkenisse:

„Met deze groep heb ik (1) twee weekenden geleden in Boxtel een training gevolgd. Het was de laatste training voordat we worden uitgezonden als ontwikkelingswerkers.

„Vorig jaar kwam ik op een punt dat ik me afvroeg: ga ik gewoon door met m’n huidige leven, of ga ik de sprong wagen en kijken of ik nog een van mijn ambities kan verwezenlijken? Ik heb de knoop doorgehakt. Ik wil mijn deskundigheid ergens inzetten waar die echt nodig is.

„Ik schreef me in bij Voluntary Service Overseas (VSO) in de hoop als onderwijsspecialist naar een ontwikkelingsland te mogen vertrekken. Na de selectieprocedure, waar ik doorheen ben gekomen, begonnen de trainingen. De deelnemers waren afkomstig uit Nederland, Duitsland en Engeland. De intensieve sessies (van 9 tot 21 uur!) waren een feest van herkenning en bevestiging voor wat ons te wachten staat. Tegelijk hebben we ook veel gelachen. Na drie dagen namen de deelnemers met moeite afscheid van elkaar, wetend dat een volgende ontmoeting er niet snel van zal komen, want we vertrekken binnenkort naar Kenia, Oeganda, Nigeria, Rwanda, Tadzjikistan of Tanzania en gaan in verschillende sectoren werken: IT,onderwijs, medische zorg.

„Zelf ben ik nu mijn spullen aan het uitzoeken. Het meeste gaat weg. Ik ga afscheid nemen van mijn huis in Oostvoorne, m’n baan en m’n bestaan hier in Nederland. Omstreeks 1 september ga ik naar Rwanda.