Ik ben expert islamitische mozaïeken

„Mijn serie lessen over mozaïeken heeft succes. Analyseren, ontwerpen. Als je ziet hoe enthousiast leerlingen ermee bezig zijn...

„Dit gaat over inzicht, structuur, symmetrie, verbanden met de architectuur. Dat moet je goed uitleggen, want het is nogal tegen de stroom in. Sommigen zeggen: geen flauwekul, leer ze goed rekenen.

„Ik schrijf er nu een boekje over en geef workshops. Ik zie veel meer mogelijkheden. Lezingen geven, zelf mozaïeken ontwerpen, wetenschappelijk onderzoek – ik heb nog een wat brede focus. Komt ook doordat dit niet makkelijk in een kader is te vangen. Je zit overal tussenin: beeldende kunst, wetenschap, onderwijs, literatuur.

„Mijn vrouw, Maria Roelofsen, is nu redelijk bekend met haar kunst van gejut materiaal. Zij stapte drie jaar terug uit het onderwijs. Haar keuze maakte het mij ook makkelijker over te stappen. Maar je kunt niet op grote voet leven. Het kost tijd, opstarten. Hoe vind je geïnteresseerden? Je hebt geen jaren om als zelfstandige een inkomen te vergaren. Gelukkig kan ik terug naar het onderwijs. Dat mis ik soms. Ik heb nog steeds lol in bijles geven.”

Hans Wammes