Hoogleraren pleiten in Eerste Kamer voor ‘democratisch noodfonds’

Poster van een Griekse bank, die gebruik maakte van de voorganger van het ESM. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

De democratische legitimiteit van het permanente noodfonds voor de euro ESM moet beter worden vastgelegd. Daarvoor pleitten enkele hoogleraren vanmiddag tijdens een hoorzitting in de Eerste Kamer over het nieuwe noodfonds.

Het is ‘onvoorstelbaar belangrijk’ dat de bevolking kan begrijpen dat het besluit om miljarden te verstrekken democratisch is gelegitimeerd. “Als dat niet gebeurt vervreemdt het ESM zich van de lidstaten”, waarschuwde de Utrechtse hoogleraar Hans Schenk. Het bestuur van het noodfonds moet daarom ook verantwoording afleggen.

Ook andere experts hielden een pleidooi voor meer transparantie zoals Sylvester Ejffinger, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg. Dat meldt Erik van der Walle, politiek redacteur voor NRC Handelsblad, die de zitting bijwoonde.

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Eijffinger: moet meer duidelijkheid komen over hoe/waarom noodprocedure ESM. Die beperkt budgetrecht kamer, want dan heeft ned geen veto.

Noodfonds alleen is niet genoeg

Schenk benadrukte dat het fonds alleen niet genoeg is om de eurocrisis te beteugelen:

“Of we hiermee de euro overeind houden is zeer onzeker. Zonder ook een krachtig beleid te voeren voor economische groei en innovatie haalt het ESM niets uit.”

Wel erkent hij dat we “er niet aan ontkomen” om het noodfonds te steunen. Het is niet zeker dat de euro ermee gered is, maar om dit te proberen is er geen alternatief.

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Prof Schenk in Senaat: helaas ontkomen we er niet aan om het noodfonds te ondertekenen. #esm

Senator Frank de Grave stelde de hoogleraren heel direct de vraag: moeten we nu voor het permanente noodfonds stemmen of niet?

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Senator De Grave (vvd) vraagt aan deskundigen: moeten we voor noodfonds stemmen? #esm

Volgens Van der Walle verdedigden de aanwezige experts impliciet het standpunt dat er simpelweg geen alternatief is, en het steunfonds er moet komen.

Debat senaat over twee weken

Na de Tweede Kamer moet ook de senaat het verdrag dat de oprichting van het fonds regelt nog ratificeren. Het debat daarover staat voor eind deze maand gepland. In aanloop daarna lieten de senatoren zich door deskundigen voorlichten over het fonds, waarin zevenhonderd miljard euro wordt gestort. Nederland draagt daarvan veertig miljard bij.

In de Tweede Kamer verzette PVV-leider Geert Wilders zich met hand en tand tegen ratificatie van het verdrag. Hij probeerde tevergeefs het debat uit te stellen tot na de verkiezingen.

    • Annemarie Coevert