Hollande waarschuwt voor terroristenstaat in Noord-Mali

Mali kan een thuisland voor terroristische groepen worden die de hele Sahelregio bedreigen. Daarvoor heeft de Franse president François Hollande gisteren gewaarschuwd.

„Er is een dreiging van terroristische groepen die zich in Noord-Mali vestigen (...), die Mali destabiliseren en waarvan de missie veel verder gaat dan Mali, Afrika en wellicht zelfs verder dan dat”, zei Hollande na een ontmoeting met de president van Niger, Mahamadou Issoufou.

Issoufou zei dat terroristen uit Pakistan en Afghanistan in Mali zijn en rekruten uit West-Afrika trainen. Ook verklaarde hij dat leden van de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram training krijgen in Mali. Niger is een buurland van Mali en dreigt eveneens ontwricht te worden doordat rebellen van het nomadische Toearegvolk en moslimextremisten Noord-Mali hebben veroverd.

„We maken ons grote zorgen om de situatie, die niet alleen een bedreiging is voor de regio, maar ook voor de wereld”, zei Issoufou, die pleit voor een „internationale reactie”.

Het West-Afrikaanse samenwerkingsverband ECOWAS en de Afrikaanse Unie bereiden een ontwerpresolutie voor waarin de VN-Veiligheidsraad wordt gevraagd een militaire interventie in Mali goed te keuren. Volgens Issoufou zullen West-Afrikaanse landen troepen leveren voor de interventiemacht, met logistieke steun van Frankrijk en de VS.

Staten mogen niet zomaar interveniëren in de interne aangelegenheden van een andere staat. Maar als de vrede wordt bedreigd, kan de VN-Veiligheidsraad een militaire interventie mandateren op basis van hoofdstuk 7 van het VN-handvest.

President Hollande zei dat hij de resolutie steunt, maar dat Niger en andere landen in de regio het voortouw moeten nemen. „Als er wordt besloten tot een interventie, moeten de Afrikanen de leiding nemen – Frankrijk, net als andere landen, zullen zichzelf in dienst van de VN stellen”, zei Hollande. Als voormalige kolonist heeft Frankrijk nog altijd sterke banden met Mali en Niger.

ECOWAS zegt al weken dat het militairen in gereedheid heeft gebracht voor de troepenmacht, maar bronnen rond de organisatie zeggen dat de interventie nog ver weg is vanwege de kosten van 200 miljoen dollar en onduidelijkheid over het doel van de missie. (AFP, Reuters)