Het High Park Fire blijft maar branden

The sky turns a brilliant orange as smoke from the High Park Fire fills the sky near Laporte, Colorado June 10, 2012. The fire started on Saturday and was estimated at more than 14,000 acres on Sunday morning. At least 18 structures were lost or damaged due to the fire with more threatened and officials are searching for one person believed to be missing. The cause of the fire is unknown and it remains at zero percent containment. REUTERS/Marc Piscotty (UNITED STATES - Tags: DISASTER ENVIRONMENT)
The sky turns a brilliant orange as smoke from the High Park Fire fills the sky near Laporte, Colorado June 10, 2012. The fire started on Saturday and was estimated at more than 14,000 acres on Sunday morning. At least 18 structures were lost or damaged due to the fire with more threatened and officials are searching for one person believed to be missing. The cause of the fire is unknown and it remains at zero percent containment. REUTERS/Marc Piscotty (UNITED STATES - Tags: DISASTER ENVIRONMENT) REUTERS

Al vier dagen kleurt de lucht boven Laporte in de Amerikaanse staat Colorado oranje. De oorzaak: rook van het zogeheten High Park Fire, dat sinds zaterdag woedt in Larimer County.

Volgens de website van 9News, een lokale zender, heeft het vuur al zeker honderd bouwwerken en ruim 14.945 hectare natuur beschadigd. Droge bosjes, sprokkelhout en gras zorgen ervoor dat het vuur zich snel kan verspreiden. Volgens een woordvoerder van Larimer County zijn de vlammen zo’n 4,5 tot 6 meter hoog.

De brandweer heeft vierhonderd man personeel ingezet om de brand te bestrijden, maar het vuur is tot nu toe oncontroleerbaar gebleken. Per minuut groeit het met 6 tot 12 meter. Het district heeft om ruim honderd man versterking gevraagd.

Naast de brandweer op de grond heeft Larimer County ook luchtgeschut ingezet om de brand te blussen, waaronder vijf zware en vijf lichtere blusvliegtuigen en enkele helikopters.

Tot dusver zijn er geen mensen gewond geraakt. Wel wordt één persoon, wiens huis door het High Park Fire werd verwoest, vermist.

De oorzaak van de brand, die zaterdag rond zes uur ’s ochtends lokale tijd voor het eerst werd opgemerkt, is nog onduidelijk. Onderzoek moet dat uitwijzen. Vanwege de droogte is het mogelijk dat er vuurwerkrestricties komen op 4 juli, de nationale feestdag Independence Day.