Haarstrikken en geweren

Onschuldig ogende meisjes met strikken in het haar. Ze lopen rond in uniform, maar leren ondertussen wel hoe ze moeten schieten. FOTODOK presenteert in Flatland Gallery film- en fotowerk van de Amsterdamse fotografe Daya Cahen rond een cadettenopleiding in Moskou. Birth of a Nation, zoals haar project heet, geeft inzicht in een uitzonderlijke opleiding waar meisjes tussen de 11 en de 17 jaar leren hoe ze de ideale Russische patriot én vrouw moeten zijn.

De film laat zien hoe in het hedendaagse Rusland heldendom en patriottisme worden gepropageerd. In een land waar het communisme nooit echt is uitgedoofd, toont Cahen hoe jonge vrouwen nog altijd geloven in de geest van het collectief. Het leidt tot verwarrende indrukken. Terwijl in de film tijdens het appèl de grote natie wordt bezongen, dringt zich de tegenstelling op tussen militaristische indoctrinatie en kinderlijke onschuld. Zulke contrasten zijn ook terug te vinden in de fotografie.

Propaganda en de manipulatieve kracht van de media waren al eerder belangrijke thema’s in het werk van Cahen. In Birth of a Nation tast ze opnieuw grenzen af. En met succes. Ook hier kijkt ze hoe sociale en politieke druk het individu kunnen vormen maar, vooral ook, vervormen. In mei zal de tentoonstelling te zien zijn op het internationale FOTOFESTIWAL in Lodz, Polen. In het najaar reist de presentatie naar Budapest.

Birth of a Nation t/m 8 juli, Inl. flatlandgallery.com.

    • Rosan Hollak