GVB ontslaat twee directeuren na ‘negeren regels’

Foto Flickr / Vitaly Volkov

De Amsterdamse stadsvervoersmaatschappij GVB wil twee van de drie directeuren ontslaan nu onderzoek volgens de raad van commissarissen uitwijst dat zij schuldig zijn aan het negeren van geldende regels.

De enige aandeelhouder van GVB, de gemeente Amsterdam, heeft met het ontslag ingestemd. Bij het GVB zijn miljoenen verdwenen door fraude, zo schreef De Telegraaf eind maart op basis van documenten en e-mails van het bedrijf.Volgens de krant waren de directeuren op de hoogte van de fraude, maar werd er geen actie ondernomen.

De GVB stelde hierop een “onafhankelijk feitenonderzoek” in naar de vermeende fraude. Jan Westerhoud, lid van de raad van commissarissen van het GVB, is eerder deze maand opgestapt na berichtgeving over de affaire.

Volgens de raad van commissarissen is er geen fraude gepleegd. Wel zijn er vermoedens dat zij opzettelijk regels hebben genegeerd, onder meer om zichzelf een loonverhoging van 51.000 euro te geven waarmee hun inkomen opliep tot 240.000 euro.

    • Annemarie Coevert