Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mode

Fetisjisme centraal op Biënnale in Arnhem

Fetisjisme wordt het thema voor de vijfde Arnhem Mode Biënnale, die volgende zomer wordt gehouden – de innige verbintenis van mensen met kledingstukken en accessoires, en de seksuele lading die sommige kleding heeft. Het evenement zelf krijgt een nieuwe naam: MoBa.

“Dat is een naam waar het buitenland iets mee kan”, zo zei trendvoorspeller Lidewij Edelkoort (62), de nieuwe artistiek directeur, gistermiddag tijdens de persconferentie in Arnhem.

“Het lijkt op MoMa (Museum of Modern Art in New York). Die ‘o’ zegt iets over cultuur.”

Het was lange tijd niet duidelijk of de vierde biënnale een vervolg zou krijgen. Die werd vorig jaar matig ontvangen en slecht bezocht. Eind augustus stapte het voltallige bestuur op. Inmiddels is er een nieuw bestuur. Directeur is Olga Godschalk.

Edelkoort was ook in beeld als curator van de vierde editie in 2011. Zij werd toen gepasseerd voor Joffrey Moolhuizen, die een tentoonstelling samenstelde rond de fictieve modemuze Amber.

Budget is verminderd
Edelkoort heeft van gemeente en de provincie een budget van iets meer dan een miljoen euro gekregen. Dat is minder dan de vorige keer, omdat de verliezen van de vorige editie ervan zijn afgetrokken.

Ambitie: dertien tentoonstellingen
Niettemin presenteerde Edelkoort, die binnenkort de Prins Bernhard Cultuurprijs in ontvangst neemt  een zeer ambitieus programma. Ze hoopt dertien tentoonstellingen met subthema’s rond fetisjisme te organiseren. Mochten de donaties vanuit fondsen en sponsoren tegenvallen, dan worden het er minimaal vijf: over sjamanisme, over animisme, kleding met een seksuele lading, mannenmode en jeans.

Voor de overige acht heeft ze onder meer infantilisme (“je moest eens weten hoeveel mensen er in een luier naar de bank gaan”), het schort (“het meest fetisjistische kledingstuk”), kant, schoenen, kleur en arts & crafts bedacht. Dat laatste thema wil ze helemaal ophangen aan Dries van Noten. Ook wil ze de tentoonstelling over mMadame Grès, vorig jaar te zien in het Musée Bourdelle in Parijs en binnenkort in het MoMu in Antwerpen, naar Nederland halen

Andere namen die op de verlanglijst van Edelkoort staan zijn onder meer  Comme des Garçons en Prada, en als medecuratoren  Viktor & Rolf, de critici Suzy Menkes (mode) en Alice Rawsthorn (design) van The International Herald Tribune, en de zussen Franca (hoofdredacteur Vogue Italia) en Carla (eigenaar van de beroemde winkel 10 Corso Como in Milaan) Sozzani.