Fetisjisme centraal op Biënnale in Arnhem

Fetisjisme wordt het thema voor de vijfde Arnhem Mode Biënnale, die volgende zomer wordt gehouden – de innige verbintenis van mensen met kledingstukken en accessoires, en de seksuele lading die sommige kleding heeft. Het evenement zelf krijgt een nieuwe naam: MoBa.

„Dat is een naam waar het buitenland iets mee kan”, zo zei trendvoorspeller Lidewij Edelkoort (62), de nieuwe artistiek directeur, gistermiddag tijdens de persconferentie in Arnhem. „Het lijkt op MoMa (Museum of Modern Art in New York). Die ‘o’ zegt iets over cultuur.”

Het was lange tijd niet duidelijk of de vierde biënnale een vervolg zou krijgen. Die werd vorig jaar matig ontvangen en slecht bezocht. Eind augustus stapte het voltallige bestuur op. Inmiddels is er een nieuw bestuur. Directeur is Olga Godschalk.

Edelkoort was ook in beeld als curator van de vierde editie in 2011. Zij werd toen gepasseerd voor Joffrey Moolhuizen, die een tentoonstelling samenstelde rond de fictieve modemuze Amber.

Edelkoort heeft van gemeente en de provincie een budget van iets meer dan een miljoen euro gekregen. Dat is minder dan de vorige keer, omdat de verliezen van de vorige editie ervan zijn afgetrokken.

Niettemin heeft de trendvoorspeller Edelkoort een zeer ambitieus programma in gedachten. Ze hoopt dertien tentoonstellingen rond subthema’s van het fetisjisme te organiseren. Mochten de donaties vanuit fondsen en sponsoren tegenvallen, dan worden het er minimaal vijf: sjamanisme, animisme, kleding met een seksuele lading, mannenmode en jeans. Voor de overige acht heeft ze onder meer infantilisme, het schort („het meest fetisjistische kledingstuk”), kant, schoenen en kleur in gedachten.

    • Milou van Rossum