Ferry Mingelen bekroond met Anne Vondelingprijs voor gehele oeuvre

Nederland, Den Haag, 16 mei 2006 Ferry Mingelen Den Haag Vandaag journalist presentator NOS Nova persconferentie van Ayaan Hirsi Ali, ze vertrekt per direct uit de Tweede Kamer. nieuwspoort / pers journalistiek journalisten televisie press foto: Peter Hilz Foto HH / Peter Hilz

Journalist Ferry Mingelen wordt bekroond met de Anne Vondelingprijs voor zijn politieke verslaggeving. Mingelen krijgt de prijs voor zijn gehele oeuvre, en niet, zoals gewoonlijk, voor een specifiek journalistiek hoogstandje in het afgelopen jaar.

De NOS-journalist heeft volgens de jury een ‘bijzonder gezag’ opgebouwd.

“Ruim een kwarteeuw lang duidt hij de Nederlandse politiek op een begrijpelijke manier, uitstekend geïnformeerd en zorgvuldig geformuleerd. Zijn persoonlijke, herkenbare stijl is scherp, licht ironisch en toch respectvol.”

Haagse kakkers op NOS-burelen

NOS-collega Ron Fresen op Twitter:

Twitter avatar ronfresen Ron Fresen Ferry Mingelen tracteerde net in de redactievergadering #NOS op Haagse Kakkers #annevondelingprijs Prachtig.

Dat Mingelens stijl persoonlijk en herkenbaar is, is bekend. Dat maakt hem een gewild onderwerp voor persiflage.

Hieronder door cabaretier Thomas van Luyn:

De prijs, vernoemd naar PvdA-politicus Anne Vondeling, gaat normaal gesproken naar bijzondere journalistieke prestaties. Hij wordt dit jaar voor de 31ste keer uitgereikt. Mingelen krijgt een beeldje van Anne Vondeling en een geldbedrag van 2.500 euro. Vorig jaar ging de prijs naar politiek commentator van de Volkskrant Martin Sommer. Mingelen krijgt de prijs op 27 juni uitgereikt.

Ferry Mingelen in 1998 tijdens zijn wekelijkse gesprek met premier Kok. Foto NRC / Roel Rozenburg

Ferry Mingelen in 1998 tijdens zijn wekelijkse gesprek met premier Kok. Foto NRC / Roel RozenburgFerry Mingelen in 1998 tijdens zijn wekelijkse gesprek met premier Kok. Foto NRC / Roel Rozenburg

Mingelen is sinds 1984 presentator bij het tv-programma Den Haag Vandaag. Daarna werd hij parlementair verslaggever toen het programma samenvoegde met NOVA. Sinds september 2010 werkt hij voor Nieuwsuur, de opvolger van NOVA. Mingelen is daarnaast een vast gezicht bij de landelijke en regionale verkiezingen.

    • Marije Willems