Duizenden mierenlijfjes haarscherp in beeld

Mierenonderzoekers gaan het komend jaar de kasten door. Met een speciale cameramicroscoop willen ze dit jaar 10.000 mieren fotograferen die nu nog opgeborgen liggen. Ze zijn opgeprikt in lades in de depots van natuurmusea, vaak alleen te bezichtigen op afspraak. Binnenkort staan ze online, in hoge resolutie, op de website Antweb.

Het Antweb-project is sinds 1 mei aan het werk in het Natural History Museum (NHM) in Londen, dat een van de grootste mierencollecties ter wereld bezit. Dat meldde de BBC gisteren. Antweb begon in 2002 en maakte al 8.256 formeel beschreven mierensoorten een stuk bekender. Hun foto’s staan in hoge resolutie online. Rug, kop, zijkant, alles is vrijelijk te downloaden – inclusief soortbeschrijvingen, vindplaatsen, enzovoort. Alleen al afgelopen donderdag, de recentste datum in het bestand, kwamen er 63 soorten bij. Foto’s van enkele van die soorten zijn hier afgebeeld. Ze missen nogal eens een pootje of voelspriet.

Tot nu toe digitaliseerde Antweb alleen collecties uit de Verenigde Staten, want de leiding werkt bij de California Academy of Sciences. Van nog eens 14.000 mieren staat alleen summiere informatie op Antweb, zonder foto.

Dat moet gaan veranderen door de onderzoeksexpeditie in musea. Alleen al het NHM bezit 6.000 mierensoorten. Voor het fotograferen gebruikt het team onder leiding van Brian Fisher een speciale microscoop die van elke mier 20 tot 70 beelden maakt, elk scherpgesteld in een ander vlak. Door die beelden te combineren, ontstaat een onnatuurlijk scherp beeld. „Ik kan dit nu in ongelofelijk detail zien, tot de fijnste haartjes”, zei Fisher tegen de BBC. Deze techniek is recent veel goedkoper geworden, zodat Antweb de fotocollectie nu snel kan uitbreiden. Na Londen staan natuurmusea in Genève en Genua op het programma. Naar Nederland komt het project niet, vertelt Fisher desgevraagd. „Nederland heeft geen museum met een grote mierencollectie.”

Bekijk meer mierenportretten op http://www.antweb.org