Douwe Egberts vandaag naar de beurs - koers opent op 8 euro

Douwe Egberts Aroma-koffie. Alleen om de kwaliteit! (1955) FOTO: Douwe Egberts Foto Douwe Egberts

Onder de nieuwe naam DE Master Blenders 1753 maakt Douwe Egberts vandaag zijn debuut op de beurs. Officieel gaat het niet om een beursgang, omdat er geen nieuwe aandelen worden uitgegeven.

Vanochtend om 9.00 uur opende topman Michiel Herkemij de handel met de traditionele gongslag. Demissionair premier Rutte was daarbij aanwezig als eregast.

Update 10.55 uur: Het aandeel Douwe Egberts is op de AEX geopend op een koers van 8 euro.

Op 9 juli krijgt DE pas een officiële notering op het Damrak. Dan heeft het moederbedrijf van DE, Sara Lee, de Europese koffie- en theetak gesplitst van het Amerikaanse vleesbedrijf. De ‘grijze’ handel die vanaf vandaag begint, bepaalt tegen welke prijs het aandeel uiteindelijk op de beurs begint. Grijs of niet; de beursgang van DE (omzet 2,6 miljard euro in 2011) is een mijlpaal voor de AEX.

Aandeelhouders krijgen een aandeel Sara Lee Meatco, een aandeel DE, en een dividendbewijs. De verwachting is dat de helft van de Amerikaanse aandeelhouders hun aandeel DE zal verkopen. Zo komt de handel in DE vanzelf op gang.

Douwe Egberts is wereldwijd de nummer drie op de koffiemarkt na Nestlé en Kraft. De theetak (Pickwick) is goed voor slechts 6 procent van de totale omzet.

    • Marije Willems