Dislike-knop op Facebook blijkt spam

Facebook-gebruikers krijgen sinds gisteravond de uitnodiging een ‘Dislike button’ te installeren. Facebook beschouwt de toepassing als spam. Hoe gebruikers er na installatie vanaf komen, is onduidelijk. Installatieverzoeken kunnen wel worden geblokkeerd.

Uit het grote aantal aanmeldingen blijkt dat er behoefte bestaat aan een mogelijkheid om te uiten dat iets niet leuk is. Eerder al werden initiatieven gestart om een dergelijke knop te introduceren, maar zonder groot succes. Volgens een Nederlandse woordvoerder zal Facebook de knop niet zelf toevoegen. „De Dislike Button druist in tegen alles wat Facebook ís. Dislike is een hele negatieve variant van reageren en het is niet voor niets dat een dergelijke knop er nog niet is.” Een vind-ik-niet-leukknop zou bovendien cyberpesten in de hand werken. Rond het middaguur was Facebook nog bezig met het achterhalen van de herkomst en de bedoeling van de toepassing.

    • Marcella Veldthuis