Boris van der Ham (D66) stopt na tien jaar als Kamerlid - ‘honger naar iets nieuws’

Boris van der Ham stopt na tien jaar als Kamerlid, maakte hij vandaag bekend.
Boris van der Ham stopt na tien jaar als Kamerlid, maakte hij vandaag bekend. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Boris van der Ham keert na de verkiezingen niet terug in de Tweede Kamer voor zijn partij D66. Hij stelt na tien jaar Kamerlidmaatschap zich niet verkiesbaar, laat hij vandaag weten.

Van der Ham heeft “honger naar iets nieuws”, zo motiveert hij zijn besluit:

“Na de val van het kabinet heb ik mezelf de vraag gesteld of ik nu opnieuw de afspraak kan maken met kiezers om nog vijf jaar op dezelfde wijze, op deze plek door te gaan met die missie. Hoewel ik nog barst van de energie en ideeën overstemde de honger naar iets nieuws de afgelopen weken steeds meer.”

Van der Ham zat sinds 2002 in de Kamer. De afgelopen tien jaar voerde hij het woord over onderwijs, economie, cultuur, media, milieu en ‘vrijzinnige en liberale onderwerpen’ als de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van het individu.

Pechtold verrast door keuze Van der Ham

Fractieleider en lijsttrekker Alexander Pechtold zegt “grote waardering” te hebben voor de rol die Van der Ham speelde in de wederopbouw van de partij na 2006. Het besluit van Van der Ham heeft hem verrast, laat hij weten:

“Ik vind het jammer dat hij de Kamer verlaat, maar na tien jaar Kamerlidmaatschap kan ik alleen maar respect opbrengen voor zijn besluit. Juist in die moeilijke periode kon ik - en met mij de hele partij - op hem rekenen.”

Lees hier een profiel van Boris van der Ham op de site van D66.