Bonkige meezinger

Guus kom naar huus. Alexander Curly is voor altijd met die woorden verbonden.

HILVERSUM - Harm Breemer, beter bekend als Alexander Curly, is afgelopen maandag op 65-jarige leeftijd overleden. De zanger en filmmaker overleed aan de gevolgen van kanker. Zaterdag is hij in besloten kring begraven, dat heeft de familie vandaag bekend gemaakt. Foto: Alexander Curly in 1982. Curly scoorde in 1972 een nummer 1-hit met I'll Never Drink Again. In 1975 behaalde hij die positie met zijn bekendste nummer Guus kom naar huus.
HILVERSUM - Harm Breemer, beter bekend als Alexander Curly, is afgelopen maandag op 65-jarige leeftijd overleden. De zanger en filmmaker overleed aan de gevolgen van kanker. Zaterdag is hij in besloten kring begraven, dat heeft de familie vandaag bekend gemaakt. Foto: Alexander Curly in 1982. Curly scoorde in 1972 een nummer 1-hit met I'll Never Drink Again. In 1975 behaalde hij die positie met zijn bekendste nummer Guus kom naar huus. Dijkstra bv

Alexander Curly, de zanger van het bonkige meezinglied Guus (kom naar huus) dat in 1975 op nummer 1 in alle Nederlandse hitlijsten stond, is vorige week maandag overleden. Hij was 65 jaar en maakte nog twee andere hits: I’ll never drink again in 1972 en Hollanders in 1981.

Curly, die eigenlijk Harm Breemer heette, werkte als hofmeester bij de KLM, maar werd als zanger en liedjesschrijver ontdekt door TROS-presentator Chiel Montagne. Het met een quasi-boers accent gezongen Guus werd een klassieker: „Guus kom naar huus, want de koei’n staan op spring’n...”

Begin jaren tachtig werkte hij nog twee seizoenen mee aan het sketchprogramma Hollanders voor Veronica. Maar toen het hem niet lukte gehoor te vinden voor een plaat vol luisterliedjes in de sfeer van Tolkien, trok hij zich terug uit de showwereld. „Ik heb echt geen zin om tot mijn vijftigste voor een zaal vol jongeren ‘Guus kom naar huus’ te blijven blèren”, zei hij in het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna werkte hij nog voor Radio Oost.

De laatste twintig jaar verdween Alexander Curly uit beeld. Hij woonde geruime tijd op Ibiza. Alexander Curly stierf aan de gevolgen van kanker.