Boliviaanse president zit 35 minuten bij Roemer

Bijzonder bezoek vanmorgen voor SP-leider Emile Roemer. Niemand minder dan de Boliviaanse president Evo Morales, voor een dag in Nederland, kwam bij hem langs. Het werd een bezoek met de van high-level meetings welbekende uitloop. De twintig minuten die gereserveerd stonden, werden er uiteindelijk 35.

Het was voor het eerst dat de SP-leider zich in de belangstelling van een president mocht verheugen. De ontmoeting was extra bijzonder omdat Roemer de enige Nederlandse fractieleider was die de socialistische president bezocht.

Volgens de SP is het initiatief voor de ontmoeting met Roemer van de Bolivianen uitgegaan. Daarbij zal de gunstige positie van de SP in de peilingen – volgens Maurice de Hond is de partij nu zelfs de grootste – een rol hebben gespeeld, is het vermoeden bij de SP. „Maar”, zegt Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de SP, „hij heeft ons natuurlijk ook bezocht omdat wij een socialistische partij zijn.”

Volgens Van Bommel, buitenlandwoordvoerder van de partij, is tijdens het bezoek van Morales aan Roemer lang gesproken over de wijze waarop de Boliviaanse president de armoede in zijn land heeft teruggebracht. Ook werd stilgestaan bij de reductie van het overheidstekort die Morales tot stand heeft gebracht. Tegenwoordig kent het Zuid-Amerikaanse land een begrotingsoverschot. „Als gevolg van het stimuleringsbeleid van de overheid”, benadrukt Van Bommel.

Morales moest in 2006 een bezoek aan Nederland voortijdig afbreken wegens de hevige protesten in Bolivia tegen zijn politiek van landonteigening.

De Boliviaanse president bracht vandaag ook bezoeken aan demissionair ministers Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) en Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD).