Beurs verwelkomt nieuwe zwaargewicht

Feest op het Damrak, te midden van de eurocrisis. De Amsterdamse beurs beleefde vanochtend zijn tweede grote beursgang van het jaar.

Schuldencrisis in Europa, blijvende negatieve economische vooruitzichten en een beursindex die al weer bijna 7 procent lager staat dan aan het optimistische begin van dit jaar. Ook als de omstandigheden zwaar en somber zijn is het soms goed om je daar eventjes niets van aan te trekken.

Vanochtend was het opnieuw feest op het Damrak. De Amsterdamse effectenbeurs, al jaren een filiaal van de mondiale beursmoloch NYSE Euronext, verwelkomde voor de tweede maal dit jaar een nieuw beursfonds van enig gewicht. Drie maanden geleden kreeg kabelmaatschappij Ziggo haar lang verwachte beursnotering. Douwe Egberts, de aloude koffie- en theeproducent, beleefde vandaag zijn terugkeer op de beursvloer, nadat het van oorsprong Friese bedrijf 34 jaar geleden was overgenomen door het Amerikaanse voedingsconcern Sara Lee.

Dat moest gevierd. In het bijzijn van demissionair premier Mark Rutte en de gastheren van NYSE Euronext, mocht Douwe Egberts-topman Michiel Herkemij vanochtend klokke 9 uur ceremonieel op de gong slaan. Even later verscheen de eerste, indicatieve koers van het nieuwe aandeel op de schermen: 8 euro.

Die prijs is inderdaad voorlopig, want de beursgang van DE is nog maar een virtuele. Het gaat formeel om een afsplitsing van moederconcern Sara Lee, waarbij bestaande aandeelhouders de gelegenheid krijgen één aandeel Sara Lee om te ruilen in één aandeel Douwe Egberts, inclusief een extra dividenduitkering van 3 dollar (2,39 euro) per aandeel .

Op basis van de door het losgeweekte bedrijf verstrekte financiële gegevens, en de reactie daarop van analisten en professionele beleggingsinstellingen, maakten de begeleidende banken onder leiding van ABN Amro vanochtend vroeg de eerste referentieprijs bekend. De komende vier weken hebben beleggers de kans op die eerste koers te reageren en via het zogeheten AIW-systeem (as-if-when-issued) een definitieve handelsprijs te bepalen. Op maandag 9 juli zal dan de eerste officiële handel in het nieuwe aandeel van start gaan.

De start vanochtend van de ‘grijze handel’ was optimistisch. Na de opening op 8 euro steeg de koers in een kwartier naar 8,55 euro, om vervolgens tegen het middaguur terug te zakken naar 8,10 euro. Die prijs weerspiegelt een beurswaarde van ruim 4,8 miljard euro. Voorwaar een nieuwe zwaargewicht.

Als deze koers zich stabiliseert zal Douwe Egberts, dat zich officieel met een veel vollere mond ‘DE Master Blenders 1753’ noemt, zich met gemak kwalificeren voor opname in de hoofdindex van de Amsterdamse beurs, de AEX. Doorgaans wordt die indeling daarvan elk najaar opnieuw door de beurs gemaakt, op basis van handelsvolume en beurswaarde. Met een beurswaarde van 4,8 miljard nestelt DE zich comfortabel in de middenmoot van de 25 hoofdfondsen.

Hetzelfde geldt voor Ziggo, dat sinds de goed ontvangen beursgang zijn beurswaarde stabiel rond de 4,6 miljard euro weet te handhaven.

Voor de Amsterdamse beurs is de komst van Douwe Egberts en Ziggo heel hartelijk welkom. In de afgelopen jaren verloor het Damrak vele fondsen van naam. Oude, vaak oer-Hollandse beursgenoteerde bedrijven vielen gewild of ongewild in handen van vaak buitenlandse opkopers: Stork, Hagemeyer, Laurus, Wegener, Fortis. Meer recent: Draka en Wavin. En op til: TNT Express.

De notering van van twee nieuwe miljardenfondsen, met een gezamenlijke beurswaarde van 9,5 miljard euro, biedt slechts betrekkelijke compensatie voor de uittocht uit het recente verleden. ABN Amro, om de grootste te noemen, was indertijd ruim 70 miljard waard.

Datzelfde ABN Amro zal, zo werd al bij de noodgedwongen nationalisatie van 2008 afgesproken, zijn privatisering ook via een beursgang laten lopen. Maar voor de huidige staatsbank daar klaar voor is, zullen de financiële markten zich echt blijvend hersteld moeten hebben.

    • Philip de Witt Wijnen