Barroso pleit voor bankenunie - ‘stevige aanzet tot onderhandelen’

José Manuel Barroso pleit voor een bankenunie met een toezichthoudende bank, en gemeenschappelijk depositogarantiestelsel en een noodfonds.
José Manuel Barroso pleit voor een bankenunie met een toezichthoudende bank, en gemeenschappelijk depositogarantiestelsel en een noodfonds. Foto AP / Yves Logghe

Alle 27 EU-landen moeten hun grote banken onderwerpen aan een grensoverschrijdende toezichthoudende bank. Dat zegt José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, in een interview met de Financial Times. Hij pleit voor een bankenunie die volgend jaar moet worden ingesteld.

Volgens Barroso moet de EU “een hele grote stap” zetten richting meer integratie. Zijn plan: een bankenunie met één supervisor, een gemeenschappelijk depositogarantiestelsel en een noodfonds dat geld krijgt van bankheffingen of zelfs via een financiële belasting op transacties. Volgens Barroso, die eerder al pleitte voor de invoering van eurobonds en een groot voorstander was van de herkapitalisatie van Spaanse banken, is dit het moment voor verdere Europese integratie:

“Er is nu een veel sterker bewustzijn onder Europese lidstaten over de noodzaak om verder te integreren, vooral in de eurozone. Het is een van de lessen die wordt getrokken uit de crisis.”

‘Alleen via gemeenschappelijke oplossing overleeft eurozone’

In Europa is ook juist veel verzet tegen verdere Europese integratie, vooral uit de rijkere landen zoals Duitsland en Nederland. Demissionair premier Mark Rutte zei vorige week tijdens zijn persconferentie “geen liefhebber” te zijn van eurobonds en een bankenunie. Maar volgens Barroso begint die koers te veranderen. Politieke leiders in Berlijn, Londen en Parijs zijn er steeds meer van doordrongen dat alleen via gemeenschappelijke Europese oplossingen de eurozone kan overleven, zegt hij in de Financial Times:

“We hebben een Duitse kanselier die een politieke unie voorstelt, een extreem ambitieus initiatief. We hebben een Franse president die hamert op het belang van een meer Europese aanpak gericht op groei en investeringen. En we hebben een Britse regering die - en dat is een hele interessante ontwikkeling - terwijl het uit de eurozone wil blijven, ervan uitgaat dat verdere integratie in de eurozone onmisbaar en wenselijk is.”

‘Het is buigen of barsten’

Volgens economie-redacteur Melle Garschagen is de vraag of Barroso zijn pleidooi voor een bankenunie houdt in het belang van Europa, of slechts om Europa sterker te maken. Het is “zijn manier van de crisis oplossen”:

“Zijn manier van redeneren is als volgt: banken zijn een groot probleem in de Europese crisis, en vanuit Europees niveau is er weinig toezicht. Veel economen zijn het met hem eens: veel banken, zoals bijvoorbeeld ING, zijn zo groot dat je die niet kunt aanpakken met een nationale toezichthouder. Aan de andere kant is het voor hem logisch om als voorzitter bevoegdheden naar Europa te willen trekken. Het geeft macht en maakt zijn positie sterker.”

Heeft de bankenunie van Barroso kans van slagen? Garschagen:

“Barroso laat hiermee zien: we zijn er klaar voor. Het is buigen of barsten in zijn optiek. Vanuit zijn functie is dat logisch, maar de Britse euroscepticus zegt juist dat de crisis het einde van het europroject betekent. Uiteindelijk zal het een compromis worden, tussen verregaande Europese integratie, en het andere uiterste, de opheffing van de euro. Want alle regeringen zullen moeten toezeggen. Maar Barroso doet een stevige aanzet tot onderhandelen.”

    • Mirjam Remie