Avondklok in delen Tunesië na hevige rellen politie en salafisten

De Tunesische oproerpolitie kwam vandaag in delen van Tunis opnieuw in aanvaring met gewelddadige salafistische betogers. Foto Reuters / Zoubeir Souiss

De Tunesische autoriteiten hebben in hoofdstad Tunis en zeven andere steden en voorsteden voor komende nacht een avondklok ingesteld. Aanleiding zijn de al dagen durende hevige rellen tussen de Tunesische oproerpolitie en fundamentalistische moslims.

De salafisten zijn woedend vanwege een kunsttentoonstelling in Tunis die volgens hen beledigend is voor de islam. Op de tentoonstelling zijn schilderingen te zien die een karikatuur maken van Mekka, de meest heilige plaats binnen de islam. Op de tentoonstelling is ook een naakte vrouw te zien, net als het woord “Allah” dat is uitgebeeld met een zwerm mieren.

Salafisten proberen regeringsdoelen in brand te steken

In Tunis kwam het eerder vandaag tot een nieuwe confrontatie tussen de politie en de salafisten toen de radicale moslims een checkpoint in brand staken en de kunsttentoonstelling probeerden te plunderden. Afgelopen zondag probeerden salafistische betogers in verschillende steden gebouwen van de regering en veiligheidsdiensten in brand te steken. De politie loste in sommige gevallen waarschuwingsschoten om de extremisten uiteen te drijven.

Bij botsingen tussen de politie en de salafisten raakten sinds zondag zeven agenten gewond. Negentig salafisten zijn in verband met de onrust gearresteerd.

Religieuze spanningen sinds aftreden Ben Ali

De gewelddadige onrust laat zien hoezeer sinds het aftreden van president Ben Ali in januari vorig jaar de religieuze spanningen in Tunesië zijn toegenomen. Ben Ali stond aan het hoofd van een dictatoriale seculiere staat en gaf weinig ruimte aan extremistische moslims. Sinds zijn aftreden roeren de salafisten zich zichtbaar en maken zij geregeld gebruik van geweld en intimidatie. Seculiere Tunesiërs vrezen voor de vrijheid van meningsuiting in het land.

    • Pim van den Dool