Ad Koppejan niet op CDA-lijst - ‘veel jonge en frisse nieuwkomers’

Den Haag : 7 september 2010 Kamerdebat, met oud-informateur Opstelten, na het mislukken van de onderhandelingen van een rechts kabinet. De twee CDA-dissidenten Koppejan en Ferrier. foto © Roel Rozenburg V.l.n.r. CDA-Kamerleden Ad Koppejan, Kathleen Ferrier en Ger Koopmans keren niet terug in de Tweede Kamer. Foto NRC / Roel Rozenburg

Ad Koppejan komt niet terug als CDA-Kamerlid. Hij staat niet op de lijst die het partijbestuur heeft samengesteld.

Koppejan stond enige tijd bekend als CDA-dissident. Hij verzette zich tegen de samenwerking met de PVV en de ontpoldering van de Hedwigepolder. Hij heeft eerder aangegeven verder te willen als Kamerlid.

Dat hij niet op de lijst staat, heeft volgens partijvoorzitter Ruth Peetoom niets met zijn verzet te maken. “Kom nou, zo werkt het niet”, zei ze op Radio 1. Ze stelde dat Koppejan goed heeft gefunctioneerd, maar dat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is. “We moeten er een paar laten gaan.”

Twitter avatar adkoppejan Ad Koppejan Ik heb mij teruggetrokken voor de 2e Kamer. Er zat geen goede plek op de lijst voor mij in. Jammer, ik blijf strijdbaar!

Henk Jan Ormel, Ger Koopmans en Pieter Omtzigt staan ook niet op de lijst. Gisteravond werd al bekend dat Mona Keijzer op de tweede plaats staat. De 44-jarige Purmerendse wethouder viel positief op tijdens de lijsttrekkersverkiezing. Sybrand van Haersma Buma voert de lijst aan. Sander de Rouwe volgt op de derde plaats. Van de huidige Kamerfractie keren negen kandidaten terug op de lijst.

Twitter avatar GerKoopmans Ger Koopmans Kamerlid zijn is een voorrecht, geen recht. Het #CDA heeft een krachtige lijst! Limburg met Knops, vHelvert en Amhouch 3 troeven in de top!

Veel nieuwkomers op de lijst

Bij de eerste vijftien kandidaten staan acht nieuwkomers. Op plaats 6 staat Michel Rog, de huidige voorzitter van CNV Onderwijs. Op plaats 11 staat Peter Oskam, vice-president van de rechtbank Amsterdam. Martijn van Helvert, CDA-fractievoorzitter in Limburg, is nummer 14 op de lijst. Op plaats 23 staat Arjan Erkel, die in 2002 in Dagestan werkte voor de opvang van vluchtelingen uit Tsjetsjenië en werd gegijzeld. Hij werd in 2004 vrijgelaten.

‘Stevig en degelijk met daarachter jong en fris’

NRC-politiek redacteur Freek Staps in een reactie:

“Het is een opvallend jonge lijst met Mona Keijzer op twee als grote verrassing. Lijsttrekker Buma is daarentegen gevestigde orde uit de school van Maxime Verhagen. Maar achter hem staat een oprecht vernieuwende lijst. Het CDA wil duidelijk de combinatie maken tussen stevig en degelijk en jong en fris.”

Zeer opmerkelijk is dat bijna de helft van de huidige fractie niet op de lijst staat. Verrassend zijn bijvoorbeeld het niet terugkeren van Omtzigt en Koppejan. Wat verder opvalt is dat de vier lijstduwers allen wethouders zijn van onder de veertig.”

De advieslijst wordt vandaag naar de lokale CDA-afdelingen gestuurd en wordt op 30 juni definitief bekrachtigd door het partijcongres.

    • Marije Willems