Acties tegen racisme in Polen en Oekraïne

De UEFA wil extra politie bij trainingen; vanuit Nederland is er een flashmob-inititatief tegen racisme.

Rotterdam. De UEFA heeft Poolse en Oekraïense burgemeesters gevraagd meer politie op de been te brengen bij open trainingen van nationale teams op het EK. Dat moet racistisch gedrag voorkomen. De directe aanleiding voor de vraag om extra politie zijn racistische uitlatingen bij de training van het Nederlands elftal in de Poolse stad Krakau vorige week.

De UEFA wil verder dat iedereen die zich discriminerend gedraagt uit het stadion wordt gezet, en vervolgens juridisch wordt aangepakt. De bond benadrukt dat er vooralsnog tijdens het EK slechts één incident is geweest. Na afloop van het duel met Tsjechië vielen Russische supporters de stewards aan in het stadion in Wroclaw. De UEFA heeft Rusland wangedrag van de fans ten laste gelegd. Ook onderzoekt de bond racistische spreekkoren van de Russische fans. Die waren gericht tegen de Tsjechische verdediger Theodor Gebre Selassie, wiens vader Ethiopisch is.

Bij de wedstrijd Nederland-Duitsland worden morgen tienduizenden witte zakdoekjes uitgereikt in de buurt van het stadion van Charkov. Ze vormen de kern van de flashmob actie ‘Goodbye Racism’. Het idee is om tijdens het duel, direct na de volksliederen 5 minuten met de witte zakdoekjes te wuiven, aan zowel Duitse als Nederlandse zijde. Het is een initiatief van de ondernemers Duncan Stutterheim (ID&T /Sensation) en Jurriaan Bakker (Blend\Bureaux) in samenwerking met Victoria Koblenko en Barbara Barend. Ze roepen fans die naar het duel gaan op om ook een eigen witte zakdoek, sok slip of bh mee te nemen. NRC