Abvakabo FNV wil ambulancezorg onder verscherpt toezicht stellen

Ambulances arriveren steeds later bij ongevallen en zijn vaak sterk verouderd. Dat heeft vakbondsmedewerker Fred Seifert van Abvakabo FNV gisteren gezegd in het Algemeen Dagblad (AD). Volgens Seifert krijgt de bond steeds zorgwekkender meldingen binnen van ambulancepersoneel uit alle regio’s. OOk zou de werkdruk te hoog zijn. Abvakabo FNV wil daarom dat demissionair minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) de ambulancezorg onder verscherpt toezicht stelt.

Volgens Seifert weten medewerkers van meldkamers door onoverzichtelijkheid niet meer welke soort ambulance ze op pad moeten sturen. Daardoor komen soms ambulancemotors aan waar een klassieke ziekenwagen nodig is. Ook zei Seifert dat de problemen een rol spelen bij de toenemende agressie tegen ambulancemedewerkers.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is op de hoogte van de problemen, maar wilde niet reageren in het AD. Hans Simons, voorzitter van Ambulancezorg Nederland, zei de kritiek niet als algemeen beeld te herkennen, maar wel open te staan voor een gesprek. Novum