Zuipen zullen ze

Volgens Charles Bukowski, Amerikaans schrijver en comazuiper, draait alles in het leven om stijl.

Je kunt beter iets saais doen met stijl, aldus Bukowski, dan iets gevaarlijks zonder stijl. Het beste is om iets gevaarlijks stijlvol te doen. In dat geval wordt het kunst. Volgens Bukowski kan stierenvechten daarom kunst zijn. En boksen. En liefhebben. En het openen van een blik sardientjes.

En drinken natuurlijk – Bukowski deed het woest en meedogenloos. Hij bouwde er een oeuvre op en ging er uiteindelijk ook aan dood. Maar niet veel mensen dronken ooit zo stijlvol als hij. Zeker niet de 16-jarige pubers die vooral naar Breezers en Passoa grijpen en meteen een ambulance bellen als iemand een black-out heeft.

Zodoende belanden er elke dag twee minderjarigen in het ziekenhuis met een alcoholvergiftiging. Ze moeten het nog leren, leren wat stijl is. Zoals iedereen ook moet leren boksen, liefhebben en een blik sardientjes opentrekken (zelf had ik na dat laatste onlangs vier hechtingen nodig).

Maar dan moeten ze daar wel de kans toe krijgen.

Vorige week was in deze krant te lezen dat steeds meer jongeren onder de twintig hulp zoeken bij een psycholoog. Niet omdat het leven zo ingewikkeld is, maar omdat jongeren minder weerbaar zijn. Ze zijn te beschermd opgevoed, hebben te veel complimenten gekregen en kunnen daarom niet omgaan met tegenslag. Er komt met andere woorden een generatie van watjes aan.

En dat terwijl het met de vorige generatie ook al niet best was gesteld. Zie al het gezeur over de quarterlifecrisis, de dertigersdip en keuzestress.

Dit zijn vloeibare tijden, de mens moet flexibel zijn, zo wordt ons steeds verteld. Banen zijn niet meer voor het leven, sociale voorzieningen worden uitgekleed, het is onzekerheid troef. Daar moeten jongeren voor worden klaargestoomd. Niet met antidepressiva of schattige suggesties als een alcoholverbod onder de achttien, maar door ze het leven in te schoppen. Weg bij de psychologen, de straat op, om te leren boksen en liefhebben.

Zuipen zullen ze. Zodat ze ook in stijl ten onder kunnen gaan. Dát is de kunst.