Zomergasten: Van Dis en Vrienten

Vanaf eind oktober presenteren Jan Leyers en Leon Verdonschot op Canvas (en VPRO) Iets met boeken. Zoals wel meer Vlamingen en Nederlanders zijn Leon en Jan gepassioneerde lezers, en Iets met boeken is dŽ gelegenheid om de geheimen van al die boeken en hun schrijvers te doorgronden. Jan en Leon nodigen ieder een schrijver 'van de overkant' uit (Jan een Nederlander en Leon een Vlaming) en samen praten ze over hun werk en over hun persoonlijkheid, over wat hen bindt en over de boekenwereld. Op zondag om 21.00 u. vanaf 26 oktober. Schrijvers van de overkant blijven fascineren. De in Vlaanderen algemeen erkende en geroemde Tom Lanoye is in Nederland nog altijd een grappig pratende relnicht; Ilja Pfeijffer, de sympathiekste rebel van de Hollandse letteren, kennen wij hoogstens omdat hij een boek over bagger heeft geschreven. En toch volstaat ŽŽn boek van hun hand vaak om nieuwsgierig te worden naar hun werk en hun persoonlijkheid. Beide presentatoren nodigen daarom elk ŽŽn literaire auteur uit die hen bijzonder boeit. Leon Verdonschot vraagt een Vlaming, Jan Leyers een Nederlander. Want auteurs die in eigen land op de bestsellerlijstjes prijken, zijn aan de overkant van de grens vaak totaal onbekend. Jan en Leon willen dus de grens over, maar gaan ook op zoek naar wat beide schrijvers bindt. Wat betekent het in 2008 nog om als schrijver Òmaatschappelijk ge‘ngageerdÓ te zijn? Vallen er in de literatuur nog taboes te doorbreken? Hoe gaan schrijvers om met een wereld waar niemand nog vaste normen en een duidelijke identiteit lijkt te hebben? Het zijn maar een paar themaÕs waarover Jan en Leon met hun gasten en de boeken van die gasten de discussie kunnen aangaan. Het boekenprogramma houdt ook de actualiteit in de boekenwereld in de gaten. Baanbrekende recente publicaties, nieuwe auteurs die het verschil maken, en elke stevige literaire rel krijgen een plaats in het programma. Jan Leyers maakte voor Canvas eerder al de talkshows De 7 hoofdzonden, Nachtw
Vanaf eind oktober presenteren Jan Leyers en Leon Verdonschot op Canvas (en VPRO) Iets met boeken. Zoals wel meer Vlamingen en Nederlanders zijn Leon en Jan gepassioneerde lezers, en Iets met boeken is dŽ gelegenheid om de geheimen van al die boeken en hun schrijvers te doorgronden. Jan en Leon nodigen ieder een schrijver 'van de overkant' uit (Jan een Nederlander en Leon een Vlaming) en samen praten ze over hun werk en over hun persoonlijkheid, over wat hen bindt en over de boekenwereld. Op zondag om 21.00 u. vanaf 26 oktober. Schrijvers van de overkant blijven fascineren. De in Vlaanderen algemeen erkende en geroemde Tom Lanoye is in Nederland nog altijd een grappig pratende relnicht; Ilja Pfeijffer, de sympathiekste rebel van de Hollandse letteren, kennen wij hoogstens omdat hij een boek over bagger heeft geschreven. En toch volstaat ŽŽn boek van hun hand vaak om nieuwsgierig te worden naar hun werk en hun persoonlijkheid. Beide presentatoren nodigen daarom elk ŽŽn literaire auteur uit die hen bijzonder boeit. Leon Verdonschot vraagt een Vlaming, Jan Leyers een Nederlander. Want auteurs die in eigen land op de bestsellerlijstjes prijken, zijn aan de overkant van de grens vaak totaal onbekend. Jan en Leon willen dus de grens over, maar gaan ook op zoek naar wat beide schrijvers bindt. Wat betekent het in 2008 nog om als schrijver Òmaatschappelijk ge‘ngageerdÓ te zijn? Vallen er in de literatuur nog taboes te doorbreken? Hoe gaan schrijvers om met een wereld waar niemand nog vaste normen en een duidelijke identiteit lijkt te hebben? Het zijn maar een paar themaÕs waarover Jan en Leon met hun gasten en de boeken van die gasten de discussie kunnen aangaan. Het boekenprogramma houdt ook de actualiteit in de boekenwereld in de gaten. Baanbrekende recente publicaties, nieuwe auteurs die het verschil maken, en elke stevige literaire rel krijgen een plaats in het programma. Jan Leyers maakte voor Canvas eerder al de talkshows De 7 hoofdzonden, Nachtw © VRT 2008 - Phile Deprez

Adriaan van Dis is dit jaar één van de zes Zomergasten. De schrijver en televisiemaker was zelf van 1999 tot 2002 presentator van het veelbesproken programma van de VPRO, waarin bekende Nederlanders drie uur lang hun favoriete beeldfragmenten presenteren.

De andere Zomergasten zijn dit seizoen zanger en componist Henny Vrienten, cabaretier Micha Wertheim, socioloog Jolande Withuis, trendvoorspeller Li Edelkoort en Ben Verwaayen, topman van telecombedrijf Alcatel-Lucent.

Van Dis zegt zich als Zomergast anders voor te bereiden dan toen hij het programma presenteerde. „Als gast ga je op de divan liggen met je ogen dicht, en laat alle beelden die indruk op je hebben gemaakt de revue passeren. Als presentator krijg je twee velletjes met de gekozen fragmenten en dat is het dan.”

Dit jaar wordt Zomergasten gepresenteerd door de in Nederland vrijwel onbekende Vlaming Jan Leyers. Leyers werd bekend als zanger van de band Soulsister en richtte zich daarna op televisiewerk. Hij presenteerde onder meer reisreportages in het Midden-Oosten. Met Leon Verdonschot maakte hij het literaire programma Iets met Boeken.

Adriaan van Dis hoopt dat Jan Leyers een paar boeken van hem leest ter voorbereiding op de uitzending. „Verder ben ik als hete was in zijn handen.”

Zomergasten: pagina 32-33