Zomergasten: Van Dis en Vrienten

Presentator Jan Leyers Foto VPRO

Adriaan van Dis is dit jaar één van de zes Zomergasten. De schrijver en televisiemaker was zelf van 1999 tot 2002 presentator van het veelbesproken programma van de VPRO, waarin bekende Nederlanders drie uur lang hun favoriete beeldfragmenten presenteren.

De andere Zomergasten zijn dit seizoen zanger en componist Henny Vrienten, cabaretier Micha Wertheim, socioloog Jolande Withuis, trendvoorspeller Li Edelkoort en Ben Verwaayen, topman van telecombedrijf Alcatel-Lucent.

Van Dis zegt zich als Zomergast anders voor te bereiden dan toen hij het programma presenteerde. „Als gast ga je op de divan liggen met je ogen dicht, en laat alle beelden die indruk op je hebben gemaakt de revue passeren. Als presentator krijg je twee velletjes met de gekozen fragmenten en dat is het dan.”

Dit jaar wordt Zomergasten gepresenteerd door de in Nederland vrijwel onbekende Vlaming Jan Leyers. Leyers werd bekend als zanger van de band Soulsister en richtte zich daarna op televisiewerk. Hij presenteerde onder meer reisreportages in het Midden-Oosten. Met Leon Verdonschot maakte hij het literaire programma Iets met Boeken.

Adriaan van Dis hoopt dat Jan Leyers een paar boeken van hem leest ter voorbereiding op de uitzending. „Verder ben ik als hete was in zijn handen.”